Hi ha poques artistes a les col·leccions permanents dels museus catalans: una de les excepcions és la polonesa Mela Muter (Varsòvia, 1876-París, 1967), que l'any 1911 va pintar un retrat del marxant manresà Josep Dalmau. El quadre es pot veure a les sales d'art modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya, però fins al 23 d'abril s'estarà al Museu d'Art de Girona per donar relleu a l'exposició 'De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya'.

L'edifici de l'antic Palau Episcopal de Girona acull una mostra que vol revitalitzar el coneixement de la figura de Mela Muter i altres artistes polonesos. Per aconseguir-ho, el públic pot admirar fins a 75 obres (53 olis, 19 dibuixos i 3 escultures), la majoria de la protagonista de l'exposició, però també d'Olga Boznanska, Leopold Gottlieb, Roman Kramsztyk, Elie Nedelman i Eugeniusz Zak. Moltes de les obres d'aquests autors són inèdites a Catalunya.

Els anys 1911 i 1912, Mela Muter va presentar la seva obra en dues exposicions a les Galeries Dalmau, un dels epicentres de la vida cultural de la capital catalana a princips del segle XX i un espai que va donar a conèixer el treball de molts artistes joves i d'avantguarda. El manresà va conèixer el que feia Muter a París i va voler que la seva pintura inaugurés el nou local que va obrir al carrer de la Portaferrissa.

Aquesta primera exposició de l'artista polonesa a Barcelona, que va tenir lloc entre el 3 i el 14 de juny del 1911, va aixecar força expectació. Fins el punt que prohoms de la cultura catalana del moment com Eugeni d'Ors, Joaquim Folch i Torres, Josep Maria Junoy i Manuel Rodríguez Codolà hi van parar esment.

A finals de 1911 Mela Muter va fer un retrat a l'oli de Josep Dalmau, de 85 x 100 cm, que la polonesa va regalar a l'homenatjat i que va integrar l'exposició que el manresà va dedicar a l'art polonès el 1912 aplegant quadres de fins a quinze creadors del país centreeuropeu. El 1914, la peça es va mostrar a la sala Athenea de Girona. Finalment, el 1958, els hereus de Dalmau van donar el quadre al Museu Nacional d'Art de Catalunya.