El llibre La nena més petita de tota l'escola, de Justin Roberts i Christian Robinson, publicat per Alba Editorial en català i en castellà, ha estat guardonat amb el premi Llibre de l'Any en la categoria d'àlbum il·lustrat que atorga l'Associació de Llibreries de Madrid des de fa 18 anys.

Es tracta d'una obra infantil que aborda el tema de l'assetjament escolar i que «reivindica la força que dona la unió i com de rellevant és l'actitud per poder canviar les coses», segons va destacar Zaida Pérez, de la llibreria Liberespacio i membre del jurat. En nom dels autors va recollir el premi Idoia Moll, editora d'Alba. La nena més petita de tota l'escola explica la història de Sally, a la qual ningú prestava atenció en el seu col·legi encara que ella es fixava en tot: des de les 27 claus del conserge fins als abusos que es cometien al pati durant l'esbarjo . Un dia, la Sally es planta i, aprofitant una oportunitat, fa front als aprofitats i així descobreix que una nena petita pot aconseguir grans canvis.

En aquesta edició, els premis Llibre de l'Any han estat per a Mejor la ausencia, d'Edurne Portela, com a millor llibre de ficció; Transición, de Santos Juliá, com a millor llibre d'assaig; Lo que más me gusta son los monstruos, d'Émile Ferris, com a millor còmic; i Las órdenes, de Pilar Adón, com a millor llibre de poesia.

El premi Llegenda, que reconeix la tasca d'una persona o institució que s'hagi destacat pel seu suport als llibres, a les llibreries i als llibreters, va recaure en Carlos Pascual del Pino, llibreter i editor de Marcial Pons.