Catalunya té una gran tradició associacionista i això ha fet que, actualment, el país compti amb més de 1.500 figures de bestiari festiu. Des de fa cinc anys, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya treballa per aconseguir que el Parlament Europeu reconegui oficialment el Dia Europeu del Bestiari Festiu, que se celebra el 24 de novembre. Per aquest motiu, cada any, al voltant d'aquestes dates, l'entitat organitza el 'Festivitas Bestiarium' que sempre té lloc a la ciutat que ostenta el títol de Capital de la Cultura Catalana i que, enguany, està en mans de Manresa. Tota mena de bestiari festiu català ha pres aquest diumenge la capital del Bages en una jornada que, entre d'altres coses, ha servit per demostrar que el relleu generacional està garantit.

L'Haca de Botafocs de Castelló de la Plana, la Mulassa de Barcelona, les àligues de Tàrrega, les cues de drac de Cornellà de Llobregat i la Mulassa i la Víbria de Manresa. Tots ells han pres aquest diumenge els carrers més cèntrics de la capital del Bages en una cercavila sense foc, que ha coincidit també amb la Fira de Sant Andreu.

Després, al Teatre Conservatori, s'ha celebrat la gala de lliurament dels premis BEST, on la meteoròloga de RAC1, Mònica Usart, ha estat nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu per l'any 2019.

Per la seva ubicació en el calendari anual, el 'Festivitas Bestiarium' esdevé la gran festa de cloenda de la temporada d'actuacions del bestiari festiu d'arreu del país. Balls, actuacions i cercaviles es barregen en un acte que també vol acostar el col·lectiu a la societat premiant les millors iniciatives, personatges públics o entitats que destaquen en el foment de la cultura popular i tradicional.

Reconeixement del Parlament Europeu

Tot i que a Europa, la majoria de països tenen bestiari festiu, Catalunya és el país on n'hi ha més degut a la forta tradició associacionista. Per aquest motiu, des de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya es vol liderar la iniciativa d'aconseguir un dia dedicat al bestiari. El seu president, Mateu Tres, ha reconegut que "no és una tasca fàcil", però tot i això preveu que s'aconsegueixi d'aquí a un parell d'anys. De fet, enguany, la festa també se celebra a Occitània amb l'objectiu d'internacionalitzar aquesta efemèride.

Relleu generacional

Tres ha dit que, actualment, el bestiari festiu català té un estat de salut "molt bo" i ha afegit que s'estan recuperant moltes figures. Precisament, un dels objectius de l'Agrupació és aconseguir que els més menuts participin "de manera activa" i no com a simple espectadors del bestiari festiu. Segons Tres, actualment el relleu generacional a Catalunya està del tot garantit, però cal construir "una cantera" de futurs portadors del bestiari català.