El documental Peixos d'aigua dolça (en aigua salada), codirigit pel periodista manresà Marc Serena i el realitzador barceloní Biel Mauri, va guanyar dissabte a la nit el premi a la millor pel·lícula del Festival Internacional de Cinema sobre la Discapacitat (Fecidiscovi) de Collado Villalba (Madrid). El film, que tracta sobre l'autisme, competia amb cent pel·lícules més, la majoria de ficció, i que tenien com a eix comú l'abordament d'alguna discapacitat.

«Estem molt contents perquè és molt poc habitual que un documental guanyi un premi a la millor pel·lícula, ja que en aquesta categoria solen guanyar ficcions», comentava ahir Serena. El manresà va valorar molt satisfactòriament la celebració de festivals com Fecidiscovi, «ja que serveixen sobretot per veure pel·lícules que, si no, serien molt difícils de veure». En el cas del certamen madrileny, va explicar que el jurat «va valorar positivament com s'abordava l'autisme i va reconèixer que és molt desconegut encara a la societat». En aquest sentit, Serena assenyala satisfet que «el documental continua trencant estereotips i prejudicis que hi ha al voltant de l'autisme».

No és el primer premi que s'endú Peixos d'aigua dolça (en aigua salada). Fins ara, ja ha estat guardonat amb el premi del públic del festival Anec, de Cullera (País Valencià); una menció especial al festival de cinema de Girona, i un premi especial del Ragatzzi del Cineclub de Roma, la setmana passada. «Però el millor premi va ser que fos líder d'audiència a TV3 el dia que el vam emetre», valorava ahir Serena, que recorda que la Federació Catalana de l'Autisme, que ha produït el film, el posa a disposició de qualsevol sala o entitat que el vulgui projectar.