«Guanyar el Lux per a un fotògraf és com guanyar un Goya per als professionals del cinema». El fotògraf navarclí Francesc Àlvarez (1965) ja sap que ha estat nominat amb un Lux en la categoria de retrat. Però fins dijous no sabrà si recollirà el Lux d'Or, de Plata o de Bronze. Organitzats per l'Associació de Fotògrafs Professionals d'Espanya (AFPE), els premis Lux s'han consolidat com els guardons de referència de la fotografia professional de l'Estat.

Àlvarez, que va començar en el món de la fotografia col·laborant en aquest diari, fa 25 anys que s'hi dedica professionalment. Té la seva empresa a Navarcles i oficina a Barcelona. Especialitzat en fotografia publicitària, era la primera vegada que presentava un treball als premis en la categoria de retrat. I ha estat arribar i moldre: «No m'ho esperava perquè és una de les categories reina, habitualment amb molta competència». Tot i que la moda i el retrat són el que més li agrada, Àlvarez havia participat als premis en la categoria d'industrial, que «teòricament», diu, «semblava més assequible».

Els Lux estan dividits en onze apartats: publicitat; moda i bellesa; bodegó; industrial; arquitectura i interiorisme; retrat; reportatge documental; paisatge i natura; projecte personal; reportatge social; i júnior. El jurat, que es renova cada any, l'integren professionals del sector de la imatge i la comunicació, que valoren, sobretot, la innovació, l'adaptació i l'aportació a una idea o concepte, la contundència i la capacitat de comunicació de l'obra. La cerimònia de lliurament de la vint-i-sisena edició dels Lux es farà demà (20 h) al Museu del Disseny. Després, les obres premiades es podran veure en una exposició a Madrid que, posteriorment, itinerarà per l'Estat. Des del 2004 les obres també es recullen en un llibre.

Celebrats ininterrompudament des de la seva creació el 1993, al llarg de les seves edicions s'han presentat més de 24.000 fotografies de 3.000 fotògrafs; i 260 professionals de la fotografia han estat premiats amb un Lux Or, Plata o Bronze.