Els dies 21 de desembre del 1938 i 19 de gener del 1939, l'aviació feixista va bombardejar la ciutat de Manresa i va causar almenys trenta-cinc víctimes mortals. En el marc de la capitalitat cultural, la ciutat commemorarà aquesta trista efemèride en les properes setmanes amb un seguit d'activitats coordinades per l'Ajuntament i l'Associació Memòria i Història de Manresa. L'epicentre del programa serà el refugi antiaeri del Grup Escolar La Renaixença.

Els dies 22 i 23 d'aquest mes de desembre, es farà a l'interior del refugi l'espectacle 'Refugiar-se', un projecte dirigit per l'artista plàstic Quim Moya que comptarà amb intèrprets de diverses disciplines. La poetessa Sònia Moya ha escrit unes peces exclusives per a l'ocasió, Àlex Reviriego ha fet un banda sonora, Maria Ribera, Mònica Vergés i Laura Bataller ballaran, Èric Casassayas il·luminarà l'espai i el mateix Quim Moya farà una pintura en directe. El muntatge tindrà lloc el dissabte 22 a les 17, 18 i 19 h, i el diumenge 23 a les 11, 12 i 13 h. L'accés és gratuït, però cal recollir prèviament les invitacions al Centre Cultural el Casino, cada dia de dimarts a diumenge, de 9 a 14 h i de 18 a 21 h.

L'exposició 'I la mort va caure del cel. Els bombardeigs a finals de la guerra, 1938/39' s'inaugurarà el dia 18 de gener i es podrà veure a l'interior del refugi fins al mes de març. La proposta centrarà el focus en les víctimes i està produïda per L'Arada, Creativitat Social.

La tercera activitat serà la taula rodona que, el 25 de gener, a l'auditori de l'Espai Plana de l'Om, convocarà els historiadors Pere Gasol i Joan Villarroya, així com un membre del col·lectiu que intenta portar a judici els pilots italians que van bombardejar Catalunya durant la guerra civil. L'entrada de l'exposició i la taula rodona seran gratuïtes.