L’espectacle teatral ‘Rastres_Argelers’ creat, dirigit i interpretat per la manresana Aina Huguet es podrà veure del 16 de gener al 3 de febrer a la sala El Maldà de Barcelona després de l’èxit assolit en l’estada d’estrena, que es clou aquest dijous. La proposta, que també compta amb la berguedana Ariadna Fígols en el repartiment, posa sobre l’escenari la història de dues desconegudes que fan amistat enmig de la duresa de la vida en el camp de concentració d’Argelers, un dels diversos caus que es van construir al sud de França per internar els milers de persones que fugien de la victòria feixista a la guerra civil espanyola.

L’espectacle parteix de l’estupefacció que va sentir Huguet quan, fa un parell d’anys, va visitar els espais on hi havia els camps i es va adonar que aquesta memòria és incòmoda per a l’estat francès i, per això, pràcticament no en queda rastre. La lectura del llibre ‘Els vençuts’, on Xavier Benguerel va narrar la marxa a l’exili dels republicans que temien ser repressaliats -en el pitjor dels casos, assassinats- pel nou govern franquista, també va deixar en l’actriu bagenca un pòsit que al cap d’uns mesos es va traduir en la voluntat d’escriure una peça teatral sobre aquest fet.

‘Rastres_Argelers’ s’erigeix en un homenatge a les víctimes de l’autoritarisme, a aquells que, fugint del terror, van anar a parar a uns campaments infames on la vida quotidiana era feixuga i, per a molts, va implicar la mort. Les funcions tindran lloc de dimecres a dissabte, a les 20.30 h; i els diumenges, a les 19 h (excepte el 19 de gener, en que no hi haurà funció). Les entrades ja són a la venda, al preu de 14 euros a la web elmalda.cat, i valdran 20 euros a taquilles.