Les dues obres fundacionals de la cultura europea i occidental, els cants poètics la Ilíada i l'Odissea, atribüits al poeta Homer al segle VIII abans de Crist, són la base sobre la que s'ha construït l'espectacle 'Troia, una veritable odissea!', que s'estrena el dijous 6 de desembre al Festival Temporada Alta de Girona/Salt i el dia 13 de desembre arriba a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya per fer-hi estada fins al dia 30 del mateix mes. Escrita i dirigida en l'apartat musical per David Costa, la proposta compta amb la direcció escènica i coreogràfica del santvicentí Joan Maria Segura.

«És una fusió escènica i musical potent, expressiva i molt plàstica», explica Segura, que remarca la importància de fer arribar a tot tipus de públic «unes obres literàries i unes peces musicals imprescindibles per a la humanitat». Aquesta peça creada com un muntatge de teatre musical està interpretada pels cantants del Cor de Teatre, la formació banyolina que en els darrers anys ha triomfat amb l'espectacle 'Operetta', del manresà Jordi Purtí.

'Troia' apropa l'espectador a alguns dels passatges més representatius dels dos poemes èpics d'Homer, com la guerra de Troia i el retorn d'Ulisses a Ítaca. La posada en escena, però, prescindeix de la paraula recitada i dóna tot el camp d'acció a la cançó i a la música, amb interpretacions a capela de grans peces per a cor d'autors com Bach, Händel, Mozart i Verdi. El moviment de la trentena d'integrants del Cor de Teatre és l'altra element teatral cabdal de l'obra.

La veu narrativa del muntatge recau en Penèlope, la dona d'Ulisses, per voluntat del director musical, que admet que «s'ha canviat una mica el final de la història» per donar-li més força al personatge esmentat. Segura, per la seva part, també apunta que «es volia traslladar la història d'Ulisses a l'actualitat, una cosa que s'ha aconseguit a través del vestuari i de petits gestos de complicitat amagats dins de l'espectacle que faran reflexionar el públic sobre l'odi, la guerra i la llibertat».

Les funcions al Teatre Nacional tindran lloc de dimecres a diumenge, l'edat recomenada per a veure l'espectacle és a partir de 8 anys i la durada és d'1 hora i 15 minuts. Per a horaris en els dies festius i el preu de les entrades es pot consultar el web www.tnc.cat.