Una celebració per al grup i un doble homenatge: als seus seguidors i a una època on formar part d'un grup de rock era «una manera de ser més lliures, de compondre sense prejudicis». McGregor's, una de les bandes que millor van escenificar l'eferverscència musical (en el seu cas la més gamberra) de la Manresa dels 90, tornarà després de dos anys als escenaris, a la sala Stroika, amb un doble objectiu: brindar per les seves tres dècades de vida amb un concert i amb la publicació d'un doble CD, titulat 30, que recupera 15 temes emblemàtics del grup i 15 cançons inèdites, que mai es van recollir en els 4 treballs de la seva discografia. Un recopilatori que resumeix la banda sonora de McGregor's, la seva història i la «de la nostra Manresa». 30 es podrà adquirir el dia del concert, el 22 de desembre.

La història de McGregor's comença el 1988 amb la formació del grup amb músics provinents d'Otras Voces, Pamtusiambuno i Rayon Vert. «Ja ens coneixíem i ens movíem en els mateixos ambients», expliquen. El primer concert va ser al pati del vell teatre Kursaal, el 24 de setembre de fa trenta anys. I si van actuar-hi va ser perquè «un dels components d'Otras Voces estava malalt i vam sortir nosaltres». Amb camisa de dormir i malles. Era el moment de cançons com El gran Andrades , temes que, recorda la banda, componien en poc més de cinc minuts, «fent acudits» reunits a l'estiu en un apartament de Blanes. Tenien poc més de 20 anys. «Érem una colla d'amics que feia música i la nostra manera de banalizar el concepte 'som una banda de rock' era aquest», recorden. De fet, «el sentit de l'humor, les lletres desenfades i irreverents encaixaven perfectament amb l'esperit d'una època molt de fanzín». El cantant, Toni Holgado, la veu desvergonyida de la banda, tocava la bateria. Per poc temps.

Si McGregor's va decidir apostar per aquest projecte va ser perquè «musicalment començàvem a sonar, ens agradava el què feiem, teníem referents musicals comuns -de The Cure a Joy Division-, però sobretot perquè érem amics i ens ho passàvem de conya junts». Com ara. Joan Cayuela (guitarra), Carles Blaya (baix), Toni Holgado (veu) i Pep Rochés (bateria) continuen junts trenta anys després. Són el nucli dur d'un quintet que ha perdurat durant tres dècades i on el cinquè membre en concòrdia ha variat al llarg dels anys: Joaquim Speedy González, Ricard Pradell, Jordi Busquets i, des del 2000, Valentí Holgado.

El senzill Eva Maria , una versió del tema de Fórmula V inclòs en el primer LP, Lujuria (1992), resumia, afirmen, «el que érem llavors: vam agafar una cançó dels nostres pares i la vam transformar». Abans, el 1991, el grup va participar en el recopilatori de grups manresans Berlín Timisoara Manresa, amb dos cançons, una revolució que no va tenir continuïtat. Dos discos després, Time (1996) i la banda sonora del film andorrà No pronunciarás el nombre de Dios en vano (1997), el grup va fer el seu parèntesi en català amb Cranc, i el disc homònim (1998). Una aventura on el grup «ja no estava en l'ona que tocava, ni per estètica ni pel tipus de música».

El retorn

Després de dos concerts de nou com a McGregor's (el 2003 per celebrar 15 anys i el 2005), el quintet plegaria veles fins al 2011, quan van decidir muntar un revival amb Fabius Cata -coetanis seus- a la Stroika. Tres anys després ho repetirien amb K-Melot, i fa dos anys, ells sols. El dia 22 tibaran ja de tradició, concert cada dos anys al desembre. Enguany, però, amb tota una festa d'aniversari.

CRONOLOGIA

  • 1988 - McGregor & The Bratwurts es forma amb components d’altres grups. Debut al pati del Kursaal el 24 de setembre.
  • 1989 - Estabilització del grup ja amb el nom de McGregor’s. Actuacions per la comarca.
  • 1990 - Participació amb dos cançons en el disc recopilatori de grups manresans Berlin Timisoara Manresa (Grabaciones Góticas) .
  • 1991 - Primera actuació a El Sielu el 23 de maig. Teloners de Los Inhumanos a la Festa Major de Manresa.
  • 1992 - Gravació del primer disc, Lujuria, als Estudis del Montseny. Al maig concert al Circuit de Catalunya (Montmeló). Gira promocional amb la Cadena 100 pel litoral català i valencià durant el juny/juliol coincidint amb l’edició del disc i del senzill Eva María. El 16 de juliol presentació a Manresa a la sala El Sielu. A l’octubre, teloners de Barricada al Palau Firal de Manresa.
  • 1993 - Teloners de Spin Doctors al KGB de Barcelona el mes de març. Concert d’inauguració de la sala Infinit de Manresa el desembre.
  • 1994 - Teloners de Los Suaves a la sala Xelsa de Solsona el setembre.
  • 1995 - El grup comença a treballar en un nou disc als Estudis Kay amb el tècnic i amic J.A. Castaño Nyanyo. El músic i compositor Carles Casas es fa càrrec de la producció.
  • 1996 - Edició del nou disc Time el juny a través del segell independent Weat Machine i presentació a la sala El Sielu el 16 de juliol.
  • 1997 - Participació a la banda sonora de la pel·lícula andorrana No pronunciarás el nombre de Dios en vano. Edició del CD amb el mateix títol també en el segell independent Weat Machine i produït pel mateix grup. Gravació del videoclip de la cançó No Psychology .
  • 1998 - Canvi de nom per Cranc. Gravació d’un nou disc ara en català als Estudis Kay. Al setembre concert a la sala Sputnik de Solsona. Edició del nou CD el novembre i presentació a El Sielu el 9 de desembre. La canço Únic és escollida com a primer senzill.
  • 1999 - Gravació del videoclip del segon senzill, Tocar-te, a l’antic teatre Kursaal. Únic és nominada als Premis de la Música com a millor cançó en català i queda finalista. Concert al pavelló de Fontajau a Girona amb Gossos i Lax’n’Busto. Concerts telonejant Els Pets i participació al festival Senglar Rock i al concert benèfic CatalunyaXKosovo al Palau Sant Jordi de Barcelona. Deixa que respiri és el tercer senzill.
  • 2000 - Cranc s’acaba. Valentí Holgado entra a formar part de la família McGregor’s.
  • 2003 - Concert al pub Calo de Sant Joan de Vilatorrada el 24 d’octubre per celebrar els 15 anys del grup.
  • 2005 - Concert a la sala Sputnik de Solsona el 14 de desembre.
  • 2011 - Concert a la sala Stroika de Manresa el 12 de novembre amb Fabius Cata.
  • 2014 - Concert a la sala Stroika de Manresa el 20 de desembre amb K-Melot.
  • 2016 - Concert a la sala Stroika de Manresa el 17 de desembre.
  • 2018 - Concert a la sala Stroika de Manresa el 22 de desembre. Edició d’un doble CD recopilatori amb motiu dels 30 anys del grup.

DesprD