El 2015 es va encarregar d'anunciar les nominacions dels Gaudí; el 2017 aspirava a endur-se el premi com a millor actor per El rei borni i en l'edició que se celebrarà aquest 2019, el manresà Miki Esparbé tornarà a tenir protagonisme com a nominat a millor actor secundari per Les distàncies, de la directora Elena Trapé. Ahir es feia pública la llista d'aspirants al premis del cinema català -amb més presència femenina-, que es lliuraran en una gala que se celebrarà el 27 de gener de 2019 al Palau de Congressos.

L'actor manresà competirà amb Oriol Pla (Petra), Alain Hernández (El fotógrafo de Mauthausen) i Eduard Fernández (Todos lo saben) en una edició que ha situat Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta, Viaje al cuarto de una madre de Celia Rico i El fotógrafo de Mauthausen, de Mar Targarona, amb nou nominacions cadascuna; i Petra de Jaume Rosales, amb vuit, i Les distàncies d'Elena Trapé, amb set, com les pel·lícules amb més nominacions d'enguany.

Millor pel·lícula i direcció

En la categoria de millor pel·lícula es disputaran l'estatueta quatre produccions en llengua catalana, tres d'elles debuts: Formentera Lady, de Pau Durà; Jean-François i el sentit de la vida, de Sergi Portabella; Yo la busco, de Sara Gutiérrez Galve, i Les distàncies de Trapé. Pel que fa a la millor pel·lícula en llengua no catalana, estan nominades el debut de Celia Rico Clavellino, Viaje al cuarto de una madre; Entre dos aguas, Conxa d'Or al darrer Festival de Sant Sebastià, d'Isaki Lacuesta; El fotógrafo de Mauthausen, de Mar Targarona, i la nova pel·lícula de Jaime Rosales, Petra. Quatre dels vuit llargmetratges que aspiren en les dues categories de millor pel·lícula estan dirigits per dones.

Pel que fa a la millor direcció, els Gaudí han nominat Elena Trapé (Les distàncies), Celia Rico (Viaje al cuarto de una madre), Isaki Lacuesta (Entre dos aguas) i Jaime Rosales (Petra). Tots quatre formen part, també, de les candidatures al millor guió: Rico en solitari; Trapé juntament amb Miguel Ibáñez Monroy i Josan Hatero; Lacuesta amb Isa Campo i Fran Araújo, i Rosales amb Michel Gaztambide i Clara Roquet.

Millor actor i actriu

Àlex Brendemühl, per Petra; Israel Gómez Romero, per Entre dos aguas; Sergi López per La vida lliure i Mario Casas per El fotógrafo de Mauthausen són els actors que aspiren el Gaudí al millor protagonista masculí. Pel que fa a la categoria femenina estan nominades Alexandra Jiménez, per Les distàncies; Bárbara Lennie, per Petra; Carme Elías per Quién te cantará i Lola Dueñas per Viaje al cuarto de mi madre. Quant a les interpretacions femenines a millor secundària es dispuraran el Gaudí Anna Castillo (Viaje al cuarto de mi madre), Marisa Paredes (Petra), Maria Ribera (Les distàncies) i Clara Segura (Durante la tormenta).

Documental

En les categories de millor documental, s'ha nominat Alba Sotorra (amb Comandant Arian), Diana Toucedo (Trinta lumes), Carles Bosch (Petitet) i Gustavo Sánchez (I Hate New York). Aspiren al Gaudí a la Millor pel·lícula per a televisió, Sílvia Quer, amb De la ley a la ley; Sílvia Munt amb Vida privada; Joel Joan, amb El nom, i Lluís Maria Güell amb Vilafranca. I en el camp del curtmetratge, s'ha nominat a Bàrbara Farré, que signa La última virgen; Tomorrow, d'Andrew Tarbet; Primer estrall, de Ventura Durall, i Silencio por favor, de Carlos Villafaina.

A millor pel·lícula europea, estan nominades Call me by your name dirigida per Luca Guadagnino; Caras y lugares, dirigida i escrita per Agnès Varda i JR; Cold war, dirigida i escrita per Pawel Pawlikowski, i El hilo invisible dirigida i escrita per Paul Thomas.

En l'apartat de millor film d'animació, aspiren a l'estatueta Black Is Beltza dirigida per Fermín Muguruza i Memòries d'un Home en Pijama dirigida per Carlos Fernández de Vigo.

A la categoria de millor muntatge, estan nominats Liana Artigal, per Les distàncies; Ana Pfaff per Con el viento; Sergi Dies per Entre dos aguas, i Bernat Vilaplana i Jaume Martí, per Jurassic World: El reino caído. A fotografia, hi ha Hélène Louvart, per Petra; Diego Dussuel per Entre dos aguas; Òscar Faura, per Jurassic World: El reino caído i Edu Grau, per Quién te cantará. I a direcció artística estan nominades Laia Ateca, per Quién te cantará; Rosa Ros, per El fotógrafo de Mauthausen, i Mireia Carles, per Viaje al cuarto de una madre juntament amb Balter Gallart, per Superlópez).

A millor so, Amanda Villavieja està nominada per partida doble amb Alejandro Castillo per Entre dos aguas i amb Albert Manera per Viaje al cuarto de una madre, en una categoria on també busca premi Oriol Tarragó per Jurassic World: El reino caído, i el propi Tarragó, juntament amb Sergio Bürmann i Marc Orts per Superlópez. Pel que fa als efectes visuals, els nominats són Laura Pedro, nominada amb Lluís Rivera i Ricard Barriga per Superlópez. Rivera és també candidat a premi per La sombra de la ley, amb Félix Bergés, i per Durante la tormenta, amb Alex Villagrasa. Completa la categoria el treball de Jordi San Agustín a El fotógrafo de Mauthausen.

Segona volta de votacions

El pròxim 3 de gener començarà la segona volta de votacions d'on sortiran els films guanyadors de cada categoria. La gala dels XI Premis Gaudí tindrà lloc al Palau de Congressos de Catalunya el diumenge 27 de gener de 2019, estarà dirigida per tercer any per Lluís Danés i tindrà al Mag Lari com a presentador.