En l'edició del 14 de gener del 2017, Susana Paz, cap de Cultures d'aquest diari, informava de la recerca duta a terme per Ariadna Moyano i Alejandra Ibarra, estudiants de batxillerat de l'Institut Pius Font i Quer de Manresa, per localitzar els domicilis dels deportats de la ciutat que van anar a parar als camps de concentració del nazisme. Aquell treball de recerca, i la investigació posterior del seu tutor, Jordi Pons, va permetre elaborar una llista de 28 noms, 28 homes, 18 dels quals van ser assassinats i 10 alliberats.

A les alumnes els va sorprendre que hi hagués poques referències d'aquestes persones, però la insistència en recuperar-ne la memòria els va permetre trobar els llocs de Manresa on havien viscut fins a 17 d'aquests deportats. La recerca de Pons, un any després, va ampliar la relació a 21 domicilis.

La darrera setmana de gener, davant de cadascun d'aquests habitatges s'hi va col·locar una placa Stolpersteine, una iniciativa de l'alemany Gunter Demnig que consisteix en senyalitzar -i, així, honorar- els llocs on van viure les víctimes del deliri nazi. L'acte d'homenatge i desgreuge va continuar amb una trobada institucional a l'Ajuntament de Manresa: la ciutat reconeixia així la memòria dels seus deportats.