silvio (y los otros)

? Itàlia, 2018. Drama, biografia. 150 min. Direcció: Paolo Sorrentino. Guió: Paolo Sorrentino i Umberto Contarello. Intèrprets: Toni Servillo (Silvio Berlusconi / Ennio Doris), Elena Sofia Ricci (Veronica Lario), Riccardo Scamarcio (Sergio Morra), Kasia Smutniak (Kira) i Euridice Axen (Tamara). Pantalles: Bages Centre (Manresa).

Paolo Sorrentino, un autor tan controvertit com brillant, reivindica l'esplendor del cinema italià, que ocupà un lloc capdavanter en l'escena mundial entre els anys quaranta i setanta. El director napolità s'ha atrevit en el seu nou projecte a abordar una de les figures més influents (i mesquines) de la Itàlia moderna, Silvio Berlusconi, el magnat que esdevingué primer ministre i convertí el poder en un espectacle vergonyós; Trump s'erigeix en un dels seus deixebles més perillosos.

La seva personalitat, fatxenda i estrafolària, ja fou tractada anteriorment pel cinema en la valuosa Il caimano, de Nanni Moretti. Silvio (y los otros) té, d'entrada, un problema, ja que és la versió condensada de dues pel·lícules ( Loro 1 i 2), amb una reducció de cinquanta minuts del metratge original, i aquesta manipulació ens impedeix poder valorar exactament la dimensió real de l'ambiciosa proposta de Sorrentino.

El que ens ha arribat és un esperpent fastuós, mordaç i accelerat que sembla un encreuament de dos dels títols més emblemàtics i reeixits del mestre italià: Il divo (una memorable dissecció de Giulio Andreotti, el polític democratacristià) i La gran belleza (el fresc grandiós de l'arribisme i de la foguera de les vanitats a la Roma del segle XXI).

El film beu en les fonts de la millor tradició del cinema italià (des de Fellini fins a la comèdia social) i esdevé una sàtira exuberant i virulenta, en què la mirada corrosiva, desmesurada i ambivalent de Paolo converteix el seu Berlusconi (servit pel seu actor fetitxe, l'incommensurable Toni Servillo) en un ésser atractiu i repel·lent alhora. Esperem veure'n aviat la versió completa per poder gaudir plenament del cinema tor-rencial i prodigiós de Paolo Sor-rentino, un dels creadors més personals i rotunds del panorama europeu actual. Un cineasta amb un segell inconfusible que no deixa indiferent ningú.