Xerrades, homenatges i presentacions de llibres ompliran els divendres 18 i el dissabte 19 de gener la setena edició del Festival Tiana Negra de novel·la negra catalana, la darrera amb l'escriptor i activista Sebastià Bennasar com a director. El nom del seu substitut -se sap que serà una dona- es donarà a conèixer en el transcurs del certamen, que té lloc a la Sala Albèniz de la localitat del Maresme.

«El Tiana Negra ha estat una de les experiències més boniques de la meva vida i de les més intenses», explica Bennàsar: «en clau de literatura i de país, crec que som un festival de referència i el model a seguir que ha inspirat molts altres festivals de petit format».

El festival s'inaugurarà el divendres a les 7 de la tarda i, posteriorment, es retrà un homenatge a l'escriptora Margarida Aritzeta, nom clau del gènere a Catalunya. Durant la primera jornada, també es presentarà el llibre Maigret i els anarquistes, de Francesc Puigpelat, que va guanyar el Premi Vila de Tiana del 2018; i es lliurarà el premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana 2019.

El gruix de les activitats del certamen tindrà lloc el dissabte 19, a partir de les 11 h amb una taula rodona amb Montse Sanjuan, Raquel Gámez, Núria Queraltó i Jordi Dausà com a protagonistes. Abans del migdia, Irene Solanich presentarà el recull de contes El futbol és així; i es farà una altra taula rodona sobre autors valencians amb Juli Alandes, Francesc Bayarri, Vicent Borràs i Joan Carles Ventura.

Després de la pausa del migdia, es podrà escoltar la conversa Susqueda, un pantà i un crim, amb Miquel Fañanàs i Fàtima Llàmbrich departint sobre ficció, no ficció, terrorisme, catàstrofes naturals i periodisme. Posteriorment, Oriol Canals parlarà de novel·les negres amb art, un acte en el que es comptarà amb la intervenció sonora de bandabòlit.

Durant la resta de la tarda, Àlex Martín oferirà una panoràmica de la novel·la negra catalana actual; Albert Villaró i Sebastià Bennasar parlaran de novel·les d'espies amb Jordi Cervera; Oriol Comas i Ferran Grau departiran sobre la figura d'Enric Cazeneuve, pioner del detectivisme a Barcelona; i Francesc Planas, Emili Bayo i Jordi de Manuel tractaran sobre les seves trajectòries.

La cloenda tindrà lloc a partir de les 20.30 h amb una conversa amb el portuguès Francisco Moita Flores, Sebastià Bennasar i Esperança Camps.

Respecte del programa, el director Sebastià Bennasar destaca «l'homenatge a la Margarida Aritzeta, que és una persona fonamental en la història del gènere negre en català. També la cloenda amb Francisco Moita Flores serà molt important». El responsable dels set primers anys del Tiana Negra creu que «el festival no de canviar gaire coses. Ha de mantenir el model, crec, i en tot cas estar molt atent a les temàtiques. I hauríem de trobar la manera de fer créixer els lectors i d'abastar públic de tot el país, però això és molt difícil».