El Teatre Lliure programa del 17 al 20 de gener l'obra 'Así que pasen cinco años', creació del Federico García Lorca "més surrealista", segons indiquen els responsables de l'equipament. L'obra arriba de la mà de la companyia Atalaya TNT, "baula fonamental" del teatre a l'Estat espanyol dels últims 30 anys que ja havia representat el text el 1986. El director d'Atalaya TNT, Ricardo Iniesta, explica, però, que si en alguna cosa es diferencia el muntatge que van estrenar aleshores amb el d'ara és en que "l'Espanya del 86 era molt naïf i esperançada i l'actual perillosa i tenebrosa". I ha afegit: "Nosaltres que venim d'Andalusia ho podem dir".

L'obra va ser escrita l'any 1936 i porta a escena els postulats del surrealisme, que l'autor va abraçar també en el seu teatre després de viatjar a Nova York. Somni, realitat, vetlla i premonició conformen una peça que no es va poder estrenar fins mig segle més tard, precisament de la mà d'aquesta companyia andalusa.

Atalaya TNT revisita ara el muntatge original, en coproducció amb el Centro Dramático Nacional, i oferirà quatre funcions a Montjuïc des d'aquest dijous i fins al diumenge 20 de gener.