El periple d'un miler de mariners italians que es van refugiar a Caldes de Malavella (la Selva) l'any 1944, plasmat en la novel·la El fill de l'italià, ha donat al periodista i escriptor Rafel Nadal (Girona, 1954) el 39è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, dotat amb 60.000 euros. El llibre sortirà a la venda el 27 de febrer amb el segell Columna, en català, i dies després apareixerà en castellà (Planeta), francès (Editis) i, per primer cop, en italià (DeA Planeta Libri).

El jurat del certamen, que l'any passat va guanyar Martí Gironell, va estar format per Carles Casajuana, Francesa Cristoffani, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Isona Passola i Carme Riera.

Rafel Nadal, que va ser director del diari El Periódico de Catalunya des del 2006 al 2010, va obtenir un gran ressò literari amb el llibre memorialístic Quan érem feliços. Una obra que va merèixer el Premi Josep Pla del 2012 i el Premi Joaquim Amat-Piniella del 2013, concedit per Òmnium Bages i l'Ajuntament de Manresa. Posteriorment, va publicar Quan en dèiem xampany, La maledicció els Palmisano -l'obra catalana més traduïda durant el 2015- i La senyora Stendhal.