Buscar la reflexió a través de la cultura ha estat un dels objectius del govern de la CUP de Berga des de l'inici del mandat, i així ho ha demostrat amb la programació teatral que ha proposat pràcticament des de la seva entrada al consistori, el 2015. La programació d'aquest hivern i primavera del Teatre Municipal de Berga manté aquesta essència. Així ho va manifestar ahir la regidora de Cultura, Mònica Garcia, durant la presentació dels vuit espectacles que ompliran l'equipament cultural berguedà de febrer a abril. «La majoria són obres lligades a temes socials que ens afecten en el dia a dia», va dir.

La programació, titulada «Per llogar-hi butaques», està dividida, en aquest cas, per temàtiques. Garcia va explicar que l'objectiu ha estat donar cos a una programació que té com a eixos principals la memòria històrica i la violència de gènere. Aquí s'hi han afegit altres produccions que fugen d'aquestes categories, així com també dues propostes de les entitats de teatre de la ciutat.

El mes de febrer, coincidint amb els actes per a la recuperació de la memòria històrica que tindran lloc a Berga, s'han programat dues propostes relacionades. Rastres_Argelers obrirà la temporada el proper 9 de febrer, amb la manresana Aina Huguet i la berguedana Ariadna Fígols. El segon espectacle del cicle serà el de Rosa Andreu, Memòria de les oblidades, que parlarà de quatre dones represaliades pel règim franquista. «Des de l'àrea de Cultura volem aportar el nostre granet de sorra a les propostes organitzades per la comissió de memòria històrica», va dir Garcia. També han apostat per treballar la reflexió sobre la violència masclista a través del teatre amb el muntatge Rebota, rebota y en tu cara explota, «una proposta arriscada, el 16 de març, que tracta la violència de gènere amb humor i d'una manera punyent», creu Garcia. D'altra banda, amb la voluntat de cantar a l'alliberament de les dones, i concretament de les dones racialitzades, el 9 de març pujaran a l'escenari del Municipal The Sey Sisters, l'única proposta musical d'aquesta programació, que acostarà el públic al món del soul.

Fugint d'aquests paquets temàtics, el 31 de març serà el torn d'Eduard Farelo, amb Una Ilíada, «una versió de l'obra d'Homer per reflexionar sobre la humanitat».

Entitats de casa

La programació inclou la presència de La Farsa i Tràfec Teatre, dues de les entitats teatrals berguedanes. En aquest cas, les companyies portaran a escena dos dels seus darrers muntatges. Tràfec Teatre ho farà el 23 i 24 de març, amb Nínidress, sobre la pederàstia; i la Farsa tancarà la programació el 27 d'abril amb la reposició d' El diari d'Anna Frank.

La regidora Mònica Garcia va anunciar ahir que s'ha apostat per programar una obra dirigida directament al públic jove, «per aconseguir més presència d'adolescents al teatre. Serà el 7 d'abril amb la premiada A.K.A., un dels muntatges revelació de la temporada passada.

Les entrades es poden comprar al preu de 15 euros (i 10 euros les propostes de les entitats locals) a través del web www.tincticket.cat, a l'Oficina de Turisme o a la taquilla del teatre. Aquesta vegada es posaran a la venda tres tipus d'abonaments. Un permetrà veure Rastres_Argelers, Memòria de les oblidades i a escollir entre A.K.A. o Una Ilíada per 45 euros. Un segon inclourà The Sey Sisters, Rebota, Rebota y en tu cara explota i a escollir entre A.K.A o Una Ilíada per 45 euros. El tercer oferirà totes les obres, excepte les de les entitats locals, per 75 euros.