Més de 400 alumnes de 19 grups-classe dels instituts Guillem Catà, Lacetània, Lluís de Peguera, Pius Font i Quer i La Salle han participat aquest migdia, a la plaça Sant Domènec de Manresa, en una acció artística col·lecti va anomenada "Un gest per la Pau". La proposta forma part de les activitats que s'organitzen per commemorar els 80 anys dels bombardeigs franquistes i el final de la Guerra Civil a Manresa i en el marc del dia internacional escolar de la No Violència, que se celebra arreu del món el 30 de gener, aniversari de la mort de Mahatma Gandhi.

"Un gest per la pau" és una activitat que reuneix un doble objectiu: per una banda, fer un reconeixement a les víctimes de les guerres i aprendre de la història per tal de prevenir-les i, d'altra banda, fer present el moment actual i conèixer les causes dels conflictes actuals per tal de coresponsabilitzar-nos en la construcció de societats educadores i pacífiques.

A banda de l'alumnat i professorat dels centres educatius manresans, l'acte a la plaça Sant Domènec ha comptat amb la presència de la regidora d'Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària; i la regidora d'Ensenyament, Mercè Rosich.

Santolària ha posat en valor en aquestes accions educatives i de sensibilització que tenen l'objectiu de "construir persones amb valors i prevenir les causes dels conflictes". Al seu torn, Rosich ha agraït el treball educatiu desenvolupat als instituts i ha demanat els joves "que la vostra actitud de pau la porteu sempre a la pràctica".Treball educatiu previ als instituts

L'acció artística d'avui és la cloenda d'un treball educatiu previ desenvolupat als centres educatius participants i que s'ha centrat en la resolució pacífica de conflictes. La idea motor és potenciar que els conflictes són oportunitats per millorar situacions col·lectives on tothom pot sortir reforçat: hem de saber trobar solucions on no hi ha "perdedors".

Aquesta activitat, dinamitzada per educadors de la Casa Flors Sirera, va tenir continuïtat amb una sessió a càrrec de l'artista Txema Rico per tal de conèixer la simbologia del Guernica com a obra de referència de la Guerra Civil. Durant aquesta sessió artística, els i les joves van fer la seva aportació creativa elaborant peces que avui s'han sumat per completar l'obra conjunta que quedarà exposada a la plaça durant aquest cap de setmana.

Mentre representants dels joves, coordinats pel Txema Rico, han realitzat el muntatge col·lectiu final, la resta de participants han fet una activitat simbòlica de compromís amb la Pau a la mateixa plaça.

Paral·lelament, durant el matí, els i les joves han participat en una activitat de debat que ja tingut lloc al teatre Carlins. La primera part ha consistit en el visionat del documental "Borrallons de neu". El documental recull la lectura de textos del KL Reich escrits per Joaquim Amat-Piniella sobre la seva cruenta experiència al camp de concentració de Mauthausen i forma part del projecte educatiu Manresa-Mauthausen, impulsat per professorat d'INS de Manresa. En el debat posterior, ha intervingut l'alumnat que ha viatjat directament en el marc del projecte als escenaris recollits al documental per explicar la seva vivència. L'activitat ha finalitzat amb una reflexió sobre els conflictes actuals i el nostre paper en la creació de relacions sanes i pacífiques entre les persones i els pobles.

"Un gest per la Pau" està impulsat per les regidories d'Ensenyament, Cultura i Cooperació i s'emmarca en el Pla d'Educació per al Desenvolupament que compta amb el suport de la Diputació.