Quan un bon dia li van demanar, ras i curt, «hola, ets l'Alba, la cantant?», l'avinyonenca Alba Careta (1995) va veure clar que no era així com volia que la reconeguessin. «He cantant moltíssim i m'agrada cantar, però no tant com tocar la trompeta». Va començar amb aquest instrument perquè «a l'escola de música d'Artés no n'hi havia, de trompetistes». I ja no l'ha deixat. Explica que a casa -el seu germà és el reconegut músic Santi Careta- li diuen que en la seva afició per la trompeta hi tenen molt a veure els gens: «El meu avi, que jo no vaig conèixer, era corneta». El cas és que la trompeta va captivar una jove «tímida» («potser perquè sonava tan fort?») que ha fet d'aquest instrument amb «so especial», tècnicament difícil, que la fa superar-se constantment, el seu company de viatge.

Alba Careta fa quatre anys que viu a Holanda. Després de fer els dos primer anys a l'ESMUC, el tercer se'n va anar d'Erasmus a l'Haia, on va acabar la carrera al Koninklijk Conservatorium. Ara està fent el seu últim any de màster en trompeta jazz al prestigiós Amsterdam Conservatorium. I des d'allí, acompanyada d'una banda de músics internacionals, ha viatjat fins a casa per presentar, avui a Manresa (20 h, Sala Petita del Kursaal), el seu primer disc, Orígens, que va crear a l'Haia i va enregistrar fa un parell d'anys a Barcelona, després després de fer una gira per Holanda, Catalunya i Andalusia. En un concert a Sevilla, explicava ahir, va trobar discogràfica, Blue Asteroid Records. Orígens, a més, està nominat com a millor disc de jazz als Enderrock, així com K'ataka (Microscopi, 2018) de Balkan Paradise Orchestra, formació de la qual també n'és integrant, en la categoria folk. L'avinyonenca, que dilluns torna a Amsterdam, actua, a més de Manresa, a la Jazz Cava de Vic (divendres) i a la Nova jazz Cava de Terrassa (dissabte), en la tercera gira amb aquest disc.

Orígens conté composicions pròpies amb el jazz de matèria primera. Temes instrumentals i una cançó cantada, nascuts del viatge vital a l'Haia i de la «sensació i esperança de trobar-me bé» en el nou destí. Però, dos anys després, explicava Careta, els temes han «evolucionat molt» i ha refet la banda, ara, amb companys d'Amsterdam. La trompetista estarà acompanyada a l'escenari d'Egor Doubay (Bèlgica / Bielorússia) al saxo tenor, Adrián Moncada (Espanya) al piano, Jort Terwijn (Holanda) al contrabaix i João Guerra (Portugal) a la bateria. Avui es podran escoltar temes del disc i noves cançons que formaran part del nou treball que enregistrarà abans del maig a Amsterdam. Cançons com Orígens, Little Heroes, Oceans o The End Of It. Però un concert no és un disc i Careta també cantarà. Des de boleros fins a versions com Corrandes d'exili o potser Abril 74, de Lluís Llach.