El símbol de la pau és un cercle amb quatre línies i ahir va ser el simbolisme escollit per tal que més de 400 alumnes de secundària de cinc centres educatius de Manresa (Guillem Catà, Lacetània, Lluís de Peguera, Pius Font i Quer i La Salle) protagonitzessin l'acció artística reivindicativa «Un gest per la pau». L'acte s'emmarcava dins del Dia Internacional de la No-Violència, que se celebra el 30 de gener, dia de l'aniversari de la mort de Gandhi, i també en la commemoració dels 80 anys dels bombardeigs franquistes i del final de la guerra civil a la ciutat.

Els cercles de pau es van començar a construir entre els grups de cadascun dels instituts presents. Va ser una acció que van impulsar els professors de cada centre. Seguidament es va apostar «per fer la pau amb gent que no coneixeu». Els educadors de la Casa Flors Sirera els van animar a agrupar-se pels mesos de naixement de cadascú. I, amb més dificultat, van sorgir més cercles. I una darrera proposta: fer un gran cercle entre tots, sense instruccions i, «com que les coses bones surten de pensar i fer silenci, us podeu mirar, tocar i tibar, però no podreu parlar. Perquè si volem trobar bones solucions col·lectives, hem de fer gestos petits». I, en aquest gest per la pau, es va convidar a participar-hi totes les persones que eren a la plaça. El gran cercle es va acabar fent, però va quedar demostrat que demanar silenci a un nombrós grup d'adolescents és una utopia.

Per acabar, alumnes en representació de cada institut van llegir frases com «menys bombes i més abraçades», seguides de galejades dels seus companys.