El Festival Jardins de Llum arribarà el dimecres 20 de febrer a la cinquena edició amb novetats i diferències respecte de l'any passat. La principal aportació d'aquest itinerari d'art creat a partir d'obres i instal·lacions basades en la llum i l'aigua -que té lloc en diferents espais del casc antic de Manresa- és que la majoria de les dinou propostes que s'exhibiran són inèdites i d'artistes de la comarca.

«Respecte d'altres anys, els Jardins tenen aquest cop una connotació més urbana», explica Roser Oduber, responsable del centre d'art CACIS (Calders) i comissària del projecte juntament amb Esperança Holgado, del col·lectiu de ceramistes Caoli, i Alba Comas, presidenta del Cercle Artístic de Manresa. L'organització és de la Taula d'Arts Visuals de la Catalu-nya Central, l'Ajuntament i l'Associació Misteriosa Llum.

Fins ara, els participants en els Jardins procedien d'una convocatòria pública i, la resta, eren convidats per l'organització atenent a la seva qualitat. També es donava l'oportunitat a diverses entitats locals a crear estructures participatives que s'instal·laven al llarg del recorregut. Així mateix, en l'anterior edició, i amb motiu de la capitalitat cultural, es va estendre el projecte amb els Ponts de Llum a l'Anònima i el carrer Sobrerroca.

Tot aquest desplegament s'ha reduït enguany i ja no hi haurà ni estructures participatives ni concursants procedents de la convocatòria ni els Ponts de Llum. No obstant això, l'itinerari es manté amb una oferta suggerent: 19 propostes artístiques creades per artistes de la Catalunya Central, així com d'altres punts del país com ara Vic, Olot, Granollers, Badalona i Barcelona.

«Tots els treballs són inèdits», apunta Oduber: «Excepte els dos que venen del festival Lluèrnia d'Olot, de Joan Riera i Lola Solanilla. El conjunt de les dinou creacions es repartirà en diversos espais interiors i exteriors entre la Plana de l'Om i la plaça Major i el seu entorn. Tothom qui ho vulgui podrà anar contemplant aquestes obres nascudes dels dos elements centrals de la Festa de la Llum de Manresa: l'aigua i la llum.

Entre les instal·lacions destacarà el conjunt de cubs que se situaran a la plaça Major, «peces intervingudes tant a l'interior com a l'exterior», anota Oduber. En el mateix indret també hi haurà el treball dels alumnes de l'Escola Diocesana de Navàs fet amb làsers: el grup que lidera el professor Marc Sibila repetirà presència als Jardins i, com l'any passat, la seva presència es veurà també en altres certàmens.

Paral·lelament, el dimecres dia 20 de febrer s'inaugurarà una exposició de Foto Art Manresa amb imatges gegants de 1,5 x 1 metres del Casino (abans de la rehabilitació dels anys 90), el passeig Pere III i la basílica de la Seu. La singularitat d'aquest projecte és que les instantànies les van fer socis de l'entitat amfitriona amb una càmera fosca, sense objectiu, de grans dimensions. La mostra s'estarà a l'Espai 1522.