L'any passat, Steven Spielberg va estrenar «Ready Player One» en el festival South By Southwest (SXSW o South By), un certamen nascut fa més de dues dècades que va auspiciar el director Richard Linklater (Boyhood), a Austin. Enguany, una de les cintes més esperades de la temporada, "Us", de Jordan Peele, obrirà un festival que se celebra del 8 al 18 de març. I en el mateix certamen, en la secció Midnighters, s'estrenarà oficialment el film" 7 raons per fugir", dirigit pels manresans Esteve Soler, David Torras i Gerard Quinto. La programació del SXSW s'ha fet pública aquesta tarda i "7 raons per fugir" -7 Reasons to Run Away (From Society)- és la única pel·lícula espanyola seleccionada per al festival.

Poder estrenar en aquest festival americà (un dels grans, al costat de l'independent Sundance o el celebrat a Nova York), «és una grandíssima oportunitat», com remarca Soler, per a una pel·lícula que suposa el debut en el llargmetratge dels tres manresans. Gravada a finals del 2017 a Manresa, Terrassa i Berga, «7 raons per fugir» té el guió de Soler, i neix de l'exitosa primera trilogia teatral de les Contres del dramaturg manresà ("Contra el progrés", "Contra l'amor" i "Contra la democràcia") i és conseqüència directa de la gran rebuda del curt "Interior. Família" (basat en una escena de l'obra "Contra la democràcia"), que es va rodar el febrer del 2014 a la capital del Bages i que va gaudir d'una excel·lent carrera en els circuits de festivals nacionals internacionals. El film arribarà als cinemes del país el 5 d'abril però tindrà preestrena manresana, al Kursaal, el 26 de març.

Si el festival de Toronto, on es van poder veure les primeres imatge de la pel·lícula és un festival «pre-Oscars», el d'Austin, on s'estrena el film, és el certamen «post-estatuetes». Un festival «molt proper a Hollywood, més còmplice de la indústria». Estrenar-hi és «un somni», remarca Soler, sobretot per a tres «bojos pel cinema que han venut entrades de Cineclub, han penjat cartells, han programat, han fet crítiques i han anat a festivals». Destil·len «il·lusió» però «amb tota la «prudència perquè sabem perfectament que aquest és un món fascinant però efímer». Això sí, el que és innegable és que «estarem en un gran aparador i som conscients de la responsabilitat que això comporta». Un aparador de luxe per a uns debutants que també van tenir -i van aprofitar- noms com Nacho Vigalondo, que va presentar "Los cronocrímenes" - «i que no para de treballar als Estats Units"- o Carlos Marqués-Marcet, amb "10.000 km".

Amb un pressupost de menys d'un milió d'euros, "7 raons per fugir" té un dels principals focus d'interès en un repartiment extens, farcit de primeres espases com Emma Suárez, Lola Dueñas, Sergi López, Francesc Orella, David Verdaguer, Jordi Sánchez, Pepe Viyuela, Àlex Brendemühl, Manuel Soto, Núria Gago, Alain Hernández, Aina Clotet, Vicky Peña, Àgata Roca, Ramon Fontserè, Rosa Cadafalch, Pol López, Borja Espinosa i el sallentí Albert Ribalta. Un elenc -curull de premis- que es va sumar, com explicava aquest diari un dels productors Aritz Cirbián, «quan van llegir el guió» del dramaturg manresà, que ha fet de l'humor negre ribetejat de surrealisme una marca pròpia. I com explicava el dramaturg, un repartiment que es va afegir al rodatge per "la paciència i determinació" dels productors. La pel·lícula presenta set històries vinculades que ofereixen una mirada calidoscòpica a una societat que no funciona: la família, la propietat, el compromís, l'ordre, el progrés, la solidaritat i el treball. A Manresa, en un pis del Centre Històric, van rodar el fragment "Propietat", amb Ribalta, Roca i Hernández.

La coproducció del film és de les barcelonines Compacto, cooperativa audiovisual amb Cirbián al capdavant, i No Hay Banda, amb Martín Samper. Filmax Internacional l'explotarà en el mercat internacional i i la distribució nacional serà de Syldavia Cinema.

Però... com s'arriba a Austin?. «Amb la persevança i l'ambició dels productors. Presentat-la a totes les convocatòries, perseguint les fites i buscant els millors aparadors per al film», explica Soler que afegeix que «els festivals canvien la trajectòria de les pel·lícules. Com deia Vigalondo, 'a mi la vida me l'han salvat els americans!». És el que esperen els tres manresans?. «Els que ens agradaria és que trobés la complicitat del públic i de la indústria i que ens permetés obrir portes». "7 raons per fugir", que va acabar la producció l'última setmana de l'any passat i que tindrà còpies en versió original barrejant català i castellà -a Austin es projectarà subtitulada en anglès-, s'inclou en la secció Midnighters -on l'any passat es va estrenar un dels films de terror de la temporada, Hereditary- perquè és una «pel·lícula gamberra, perfecta per a una secció així, que busca comèdies negres, thrillers, films de terror, controvertits... Venim de les obres teatrals, que ja són així, una inusual barreja de comèdia i horror, amb molt d'humor àcid i gens complaent». I una curiositat per a cinèfils, explica Soler, el nom del festival on estrenaran pel·lícula, South By Southwest «neix d'un joc de paraules provinent de la pel·lícula "Com la muerte en los talones", de Hictchocok, titulada en realitat North By Northwest».