La plaça de Sant Domènec i el primer tram del passeig Pere III de Manresa són un catàleg d'arquitectura modernista a l'aire lliure. La casa Lluvià, la Buresa i el Casino són edificis prou coneguts i fotografiats, però no pas els únics. Gairebé a tocar de la plaça de Crist Rei, al número 38 de la via arbrada, s'alça la casa Padró-Riera (1914-18) , una petita joia de Bernat Pejoan i Sanmartí, que acull les diferents estances de L'Hotelet. Un establiment cèntric amb una terrassa amb vistes privilegiades: ahir al migdia, hi havia convocada una roda de premsa per explicar els actes que tindran lloc el 20 de febrer al Kursaal i alguns treballadors del teatre van tenir l'oportunitat de mirar el seu lloc de feina des d'una talaia insòlita i, alhora, cobejada perquè moltes vegades, des de les oficines de l'equipament escènic, havien entrevist l'indret que ahir trepitjaven.

Que aquest preàmbul serveixi per metaforitzar el motiu de la trobada: fer balanç d'una iniciativa que va néixer a redòs de la capitalitat cultural, el cicle de xerrades «Manresa des d'una altra mirada». Tal com es pot fer amb el Passeig i el Kursaal des de L'Hotelet, a vegades cal veure les coses des d'un indret diferent, sortir dels llocs comuns. I va ser amb aquest propòsit que es va engegar des de l'Ajuntament un projecte que culminarà el dimecres 20 de febrer i que, en les quatre primeres sessions, ha aplegat més de 1.800 espectadors.

En l'esmentada data, al Kursaal a partir de les 21.30 h, i amb entrada gratuïta, el popular actor Quim Masferrer i el manresà Natxo Tar-rés, cantant del quintet musical Gossos, oferiran la ponència «Festa és cultura. Manresa, cor de la festa». Ja hi ha quatre-centes invitacions repartides i tothom qui ho vulgui pot anar a les taquilles del teatre i demanar-ne o bé aconseguir-les a través de les webs www.kursaal.cat i www.manresadesdunaaltramirada.cat.

Tots dos clouran aquell dia un cicle -coordinat per Pep Garcia- que es va iniciar el 20 de setembre amb una vetllada dedicada a la salut -a càrrec del doctor Miquel Vilardell i el gastrònom Toni Massanés- a la qual van assistir 412 persones. El projecte va continuar l'11 d'octubre amb l'esport i la capacitat de superació com a temes, i la periodista Mònica Terribas va conversar amb l'exwaterpolista manresà Manel Estiarte davant de 411 espectadors. El 29 de novembre, el periodista berguedà Xavi Rusiñol va entrevistar el fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, amb 314 persones entre el públic. Finalment, el periodista Joaquim Maria Puyal va fer una conferència sobre la importància de saber comunicar i escoltar, amb 726 espectadors, el 13 de desembre.

«Creiem que la ciutat ha reaccionat en positiu», va comentar la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, referint-se a la voluntat de mirar la ciutat des d'altres punts de vista. L'alcalde Valentí Junyent va afegir que «les persones convidades i els temes triats ens han ajudat a projectar-nos com a ciutat».

Festa al pati del Kursaal

La jornada tindrà un epíleg per celebrar el 12è aniversari del Kursaal: després de la intervenció de Tarrés i Masferrer, hi haurà un acte obert a tota la ciutadania al pati del Kursaal. Tot i que es vol mantenir el programa en secret per no desvelar sorpreses, Jordi Basomba, gerent de Manresana d'Equipaments Escènics, va avançar que «durarà al voltant d'una hora i hi haurà diverses actuacions musicals» que allargaran la vetllada fins a mitjanit per entrar al dia 21, la data en què, el 2007, el nou Kursaal va quedar inaugurat.