Quan el 2017 Manresa va retre homenatge als manresans deportats als camps nazis amb la col·locació de les plaques Stolpersteine (que se situen, si és possible, davant dels domicilis on vivien aquestes persones en esclatar la guerra civil), continuava sent una incògnita on vivia Francesc Playà Traserra el 1936. Tot i que se sabia que Playà era nascut el 1913 al Pont de Vilomara i que havia mort a París el 1950, en la recerca dels deportats de la capital del Bages engegada pel professor d'Història de l'institut Pius Font i Quer, Jordi Pons, membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa, el vilomarenc sortia esmentat com a manresà. Se sabia que treballava a la capital del Bages però havia estat impossible localitzar el seu domicili. El gener de l'any passat, en la col·locació de les dar-reres plaques de deportats manresans, Pons explicava que Playà, supervivent de Mauthausen, podria acabar sent l'únic deportat del Pont de Vilomara.

Un any després, la placa Stolsperteine ha trobat lloc. Es col·locarà, avui, davant la localitzada casa natal de Francesc Playà al Pont de Vilorama, al carrer Soledat núm.7. I en l'acte participaran dues nebodes manresanes del deportat que la recerca ha permès trobar i en el domicili de les quals va viure la mare de Playà a final dels anys 50, explicava ahir Pons. En esclatar la guerra, Playà treballava al comerç d'Antoni Bogunyà, al carrer de Santa Llúcia, 42, de Manresa i, pel que sembla, hauria continuat vivint al Pont.

Com explica Pons a la web dedicada als deportats de memoria.cat, Francesc Playà era fill únic d'un matrimoni pagès d'edat avançada; no se sap què va fer durant la guerra però la seva pista es recupera en el grup dels manresans que es va reunir al camp de refugiats de Sant Cebrià, al Rosselló, el 1939. Incorporat a la Companyia de Treballadors Espanyols (CTM) i capturat pels alemanys, Playà va ser reclòs a Estrasburg i deportat a Mauthausen el 13 de desembre del 1940, amb altres manresans com Bernat Toran i Jacint Carrió. Va sobreviure tot i que malalt de tuberculosi, i es va instal·lar a Ivry-sur-Seine, a tocar de París, on va viure uns mesos abans d'ingressar en un hospital, on va morir el 1950.

Acte institucional

Avui, l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort retrà homenatge als vilomarencs i vilomarenques que van patir la guerra civil i col·locarà la llamborda dedicada a Francesc Playà. L'acte institucional es farà a les 11.30 h, a la Casa de la Cultura, amb la intervenció de l'alcalde, Cecílio Rodríguez; el tinent d'alcalde Francesc Closas; Joaquim Aloy i Jordi Pons, de l'Associació Memòria i Història de Manresa, i Montserrat Espinalt i Sellarès, autora del web Vilomarencs a la guerra civil 1936-1939, que serà presentat durant l'acte i que s'hostatjarà a memoria.cat. L'homenatge continuarà davant la casa on va viure Francesc Playà. on es col·locarà la llamborda creada per Gunter Demnig. Hi haurà la participació d'Els Trobadors del Bages.