Un centenar de persones es van aplegar ahir al migdia a l'auditori de la Plana de l'Om en el primer concert del cicle 3/4 de música, però Joan Morros, d'El Galliner, apuntava abans de començar que «el concert durarà una mica més». Des de fa dos anys els protagonistes d'aquest cicle són exalumnes del Conservatori de Música de Manresa, i ahir era el torn de la jove formació cambrística Quartet Atenea. La componen el manresà Bernat Santacana (viola), el rajadellenc Gil Sisquella (violí) i els barcelonins Andrea Santiago (violí) i Álex Olmedo (violoncel); els dos primers, exalumnes del Conservatori. «Toquem plegats des del novembre passat», explicava Santacana, «l'Andrea, el Gil i jo estem fent classes a l'Escola Superior de Música de Catalunya i l'Álex estudia al Conservatori del Liceu, però tots quatre fem classes de cambra amb els professors del Quartet Casals a l'ESMUC».

Era el primer cop que el Quartet Atenea tocava a Manresa, i després de l'actuació es mostraven molt satisfets. El d'ahir era un concert especial, sobretot per als dos bagencs, per allò de tocar a casa. Gil Sisquella destacava la «receptivitat del públic». Més d'un bravo es va poder sentir a la sala després del concert. No és estrany després de la impecable execució que van oferir els quatre joves.

La proposta del quartet es va dividir en dues parts, i abans de començar Bernat Santacana va ser l'encarregat de fer-ne la presentació. El viatge musical va començar amb el classicisme alemany de Haydn a través del seu quartet número 5 op. 20. Per a la segona part, l'autor escollit va ser el compositor de l'impressionisme francès Debussy, del qual van interpretar el quartet per a corda op.10. «Es va escriure al final del segle XIX però té moltes coses que ens poden sonar actuals o modernes». Al final del concert, familiars i amics esperaven impacients a la sortida per poder saludar i felicitar els joves intèrprets. Abans del concert, una representació del Grup de violoncels del Conservatori de Música de Manresa, en format quartet, havien encetat el recital amb Tres cançons infantils d'Edvard Grieg.

El projecte del Quartet Atenea va néixer de la voluntat de consolidar una formació estable que abraci el repertori clàssic escrit per a quartet de corda des del segle XVIII fins als corrents musicals del segle XX.