Els trenta articles de la Declaració Universal de Drets Humans han servit a l'artista navarrès Abel Azcona per crear una col·lecció de trenta quadres que conformen la seva última exposició. Amb la col·laboració de veïns de Sant Fruitós de Bages, l'artista ha ideat una nova mostra d'art polític que denuncia l'incompliment i la manca de tots aquests drets. "Cada quadre té un procés de creació vivencial i molt contundent a darrere", ha destacat Azcona. En un dels quadres que crida més l'atenció s'hi pot llegir la paraula 'mentida'. Segons l'artista, quan preguntava als veïns què eren per ells els drets humans, "molts em contestaven que eren una mentida". La col·lecció es podrà veure a la Sala d'Exposicions de Sant Fruitós des d'aquest dissabte al vespre fins el 26 d'abril.

L'artista Abel Azcona estrena aquest dissabte una exposició sobre els trenta articles de la Declaració Universal de Drets Humans que va adoptar l'any 1948 l'Assemblea General de les Nacions Unides. D'una manera individual i col·lectiva, Azcona dona la seva visió sobre un llistat de drets que van des de la llibertat de pensament fins al dret de lliure opinió o d'associació. Drets tant reclamats avui dia com el de la llibertat d'expressió o la llibertat sexual també apareixen en els quadres de l'exposició 'Abel Azcona. El primer pas. Una visió personal i col·lectiva entorn als drets humans'.

Passats pel sedàs d'alguns dels veïns de Sant Fruitós, però sempre des del punt de vista predominant d'aquest artista transgressor, Azcona ha anat explorant cadascun dels drets humans i les obres han sortit d'un procés vivencial "profund". L'artista ha explicat, per exemple, que el quadre on es pot llegir 'No me violarás' parteix d'una experiència personal d'unes veïnes del poble. "Vaig decidir moure'm amb elles pel poble i vaig estar caminant dues hores de genolls. Després, tremolant i amb els genolls ensangonats vaig escriure el 'no em violaràs' d'una forma bastant complicada", ha relatat Azcona.

"Tots els quadres es basen en experiències vitals bastant potents, tot i que després he buscat que el quadre també fos estètic i net", ha explicat Abel Azcona. Malgrat el procés creatiu hagi estat molt participat pels veïns, la gran part de les obres les ha fet a mà l'artista de Pamplona.

A Azcona no només li interessava tractar el tema dels drets humans en la seva exposició, sinó més concretament la manca d'aquests drets. "La falta de drets humans que vivim en aquest país crec que és evident, ja no només per la persecució que han fet a les meves idees, sinó també perquè hi ha artistes que han hagut de marxar fora, gent a la presó per la seva ideologia, la resolució del cas de la manada, o els casos d'abusos que van sorgint". "Tot plegat forma part d'un sistema judicial que és totalment precari", ha criticat.

Aquest artista polític i amb set causes obertes -entre elles una investigació per haver escrit 'pederàstica' amb hòsties consagrades- ha explicat que està seguint el judici per l'1-O amb interès. "Em sembla que és una performance construïda per un sistema normatiu, patriarcal i tardo-franquista a qui interessa fer un escarni públic del referèndum", ha assenyalat.

La inauguració d'aquest dissabte a les set de la tarda a la Sala d'Exposicions de Sant Fruitós comptarà amb els protagonistes que han ajudat Abel Azcona a crear les obres i l'ajudaran a explicar tot el procés creatiu.