La llibreria Papasseit de Manresa acollirà dijous (19 h) una conversa sobre la vida i obra del Nobel en Literatura portuguès José Saramago, a càrrec del professor de la FUB Joan Morales, autor del llibre "José Saramago. La revolución de la conciencia" (Utopia Libros, 2018) i el periodista i advocat Toni Prats.

El llibre de Joan Morales, que el 2013 ja va publicar "Saramago por José Saramago" (El Páramo), neix de les converses que va mantenir amb el Nobel portuguès en la Universitat Menéndez Pelayo. Morales va formar part d'uns dels seminaris que va impartir l'autor de "Todos los nombres" en aquesta universitat madrilenya l'agost del 2000. És una reconstrucció de la vida i de l'obra de Saramago narrada per ell mateix on l'escriptor desgrana les seves primeres vivències, les raons que el van portar a l'escriptura, la seva concepció del comunisme, del món, de la vida, de la religió, de la democràcia, de la mort, el paper que va jugar durant la revolució dels clavells com a director adjunt d'un dels diaris més influents de Lisboa, la censura que va patir per part del govern portuguès, el seu canvi de residència a Lanzarote, el perquè del seu ateisme, el paper de les dones en la seva vida o l'atorgament del Premi Nobel de Literatura.

Acompanyat per una sèrie de veus rellevants en la seva vida, el llibre posa de manifest el valor les persones, dels llocs, dels paisatges, així com d'aquelles circumstàncies que resulten determinants per entendre la seva obra. En aquest sentit, el llibre pretén ser també un homenatge a la Península Ibèrica entesa, no en termes fronterers, sinó com a pont de trobada entre Espanya i Portugal.

Joan Morales (Barcelona, 1967) és Doctor Cum Laude en Psicologia Social per la Universitat de Barcelona (UB). Diplomat en Estudis avançats d'Economía aplicada y Màster en gestió de coneixement i societat. Actuament és professor titular d'ADE en la UVic-Manresa en les especialitats de comerç electrònic i tècniques d'investigació social i de mercats, així com d'emprenedoria i noves tendències de gestió a l'ESN Marketing Institute de Barcelona-Bath Spa Univesity (Regne Unit). Ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació en qualitat d'expert en consum i, apassionat de la literatura, ha publicat "Me enamoré de la Luna" (2010), "Cenizas de recuerdos" (2011), EDUKT" (2011) i "Saramago por José Saramago" (2013).