La plaça Major de Manresa s'ha convertit avui en l'escenari d'una nit de Sant Joan... al febrer. El rodatge de la sèrie "Hache", produïda per Weekend Studio per a la plataforma Netflix, ha tancat avui els seus dies de filmació a la capital del Bages amb una escena típica del Sant Joan del segle passat: la crema d'una foguera, per a la ficció, a la plaça Major. Un Lincoln Continental dels seixanta, un elegant cotxe de la flota del manresà Carles Garriga, protagonitzava l'escena travessant la plaça des de l'Ajuntament, conduit per l'actor Marc Martínez i amb Adriana Ugarte al seu costat. És el cotxe del protagonista, Javier Rey, Malpica a la sèrie. I una escena que ha necessitat dues preses i que deixava pas a una altra, amb els figurants, celebrant Sant Joan. Abans, remullada al paviment de la plaça, preparació de la foguera, encesa i apagada per especialistes, i el ja tradicional fum que simula una boira baixa. La plaça Major no és el Passeig i la llista de curiosos (que pujaven per Sant Miquel o venien de Sobrerroca) s'aturava pocs minuts per continuar el seu camí pel perímetre de la plaça. Just abans de l'inici d'aquesta escena, i com cada dia a les 7 de la tarda, cantada dels Músics per la Llibertat.

Avui el rodatge ha començat de bon matí per diversos carrers del Centre Històric i anat a tot drap -la filmació dels vuit capítols s'acaba en un parell de setmanes- amb els dos directors de la sèrie rodant simultàniament: Jorge Torregrossa a la Plaça d'en Creus i Fernando Trullols a la Seu. Allí, a la tarda, s'ha obert la basílica per filmar un bateig i als jutjats vells ha onejat durant la filmació una bandera espanyola amb l'àliga. Atrezzo real pertanyent a un col·leccionista. I és que «Hache» està ambientada als anys seixanta, a Barcelona, i explica la història d'Helena (Adriana Ugarte), una prostitua que acabarà assumint el control del tràfic d'heroïna que dirigeix Malpica (Javier Rey), cap d'una banda mafiosa. A la banda de la llei, l'inspector Alejandro Vinuesa (Eduardo Noriega). És per això que l'equip ha demanat a alguns dels veïns i al mateix Ajuntament, despenjar o embolicar les estelades de la plaça o voltants: als anys seixanta no se'n veien als balcons.

Al parc de la Seu, aparcats, cinc o sis camions de la quinzena que s'han desplaçat pel rodatge; els altres, a l'Anònima, centre d'operacions de la sèrie, el campament base d'un equip format per un centenar de persones més la trentena de figurants. La pujada de la Seu tampoc no és el Passeig i, a la tarda, poc moviment de curiosos a la Baixada del Pòpul. Entre ells, dues daneses, la Knirke i la Pernille, a qui un membre de l'equip, just després de demanar que esperessin uns minuts a creuar, els explicava, a pregunta d'elles, que es rodava una sèrie de Netflix. Minuts més tard, la Knirke i la Pernille, estudiants d'infermeria a la FUB, ho comprovaven directament i s'ho miraven des del balçó del pis que tenen llogat a la plaça Major. Una vista privilegiada de tot el que passava a escassos metres.