Més dies, més espai i més pressupost (30.000 euros). Amb aquetes coordenades se celebrarà la tercera edició del Festival Artístic del Barri Antic de Manresa del 5 a l'11 de maig, una iniciativa que oferirà una quinzena de propostes amb la música com a protagonista. El certamen reeditarà la reivindicació de l'antiga fàbrica de l'Anònima com un futur pol cultural per a la ciutat i un centre de creació per als artistes locals.

La programació del FABA s'estructura enguany en tres apartats. El primer serà el concert inaugural del diumenge 5 de maig, que protagonitzarà la pianista i compositora Clara Peya per presentar el seu nou disc, Estómac, amb una formació de quintet que completaran Vic Moliner (contrabaix), Magalí Sare (veu), Didak Fernández (percussions i electrònica) i Andreu Moreno (bateria). L'actuació tindrà lloc a l'espai de l'antic garatge de la fàbrica.

Del 6 al 10 de maig, les portes de l'Anònima estaran obertes per donar a conèixer el potencial del recinte com a espai creatiu. Dues hores cada tarda, el públic podrà passejar i contemplar el procés d'elaboració de les tres primeres produccions pròpies del festival: Anònima XIX.XX.XXI -instal·lació lumínica i audiovisual de la banda manresana Toia-, Fabulós -que combina circ i arts gràfiques- i L'home és feble -reinterpretació de la sarsuela que va obrir la programació del Teatre del Bon Retiro el 1877, situat a l'espai que ocupa avui l'Anònima. També es duran a terme tallers, xerrades i altres activitats que es donaran a conèixer més endavant.

El FABA culminarà el dissabte 11 de maig amb una completa jornada d'actuacions musicals i altres propostes artístiques. Durant el dia, es podran escoltar els concerts d'Ainara Legardon (performance sonora), Germà Aire (pop metafísic), Intana (pop acústic i folk), Ljubliana & The Seawolf (diversos estils) i Michel Cloup Duo (rock), així com els locals Gris (música progressiva), Moon Vision (electrònica) i el productor electrònic Xtrngr (Kenny Pérez).

Durant el dissabte, també es farà una exhibició de murs plàstics, hi haurà una instal·lació de l'associació de joiers i joieres Pedra de Toc, hi haurà una llotja de creació que funcionarà com una galeria d'art, tocarà el grup gua-nyador del concurs musical Tarima Ex Novo, hi haurà les Hores Tontes amb Míster Rombo (música per ballar) i punxaran els discjòqueis DJs Grozza, Meri, Otro DJ i Xep. Els visitants també trobaran un espai social i un mercat gastronòmic a càrrec del Mercat de Puigmercadal.

Les activitats es desenvoluparan en diferents espais exteriors i interiors de l'Anònima, amb la voluntat d'anar obrint cada cop més dependències. Alba Martínez, un membre de l'organització, va explicar ahir que «el festival aplega diferents agents del barri antic per tal que sigui un lloc on es facin coses». Per la seva banda, Eduard Serra, també de l'equip organitzatiu, va explicar que «el primer any vam partir de zero, però en la segona edició vam veure clar cap on volíem anar i vam tenir un ressò important». El FABA té la firma de cervesa Mahou com a patrocinador i té la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, entre altres entitats i empreses.