El 25 de febrer del 2019 passarà a la història com una de les jornades més recordades pels veïns de l'Ametlla de Merola, i en especial, pels membres de l'Associació Cultural Esplai. Ahir, va ser el dia. Les reivindicades butaques de l'equipament cultural van arribar a la colònia de Puig-reig. Els nous seients substituiran les cadires de plàstic que han ocupat la platea del teatre des de la seva reobertura, el Nadal del 2012, després de la primera fase d'obres de rehabilitació de l'edifici.

Ahir al migdia, un camió procedent del municipi d'Ezcaray, a la Rioja -on s'han fabricat les butaques- arribava a l'Ametlla de Merola carregat de caixes. A dins, hi ha les peces que entre avui i demà es transformaran en les esperades butaques. Dos operaris que s'han desplaçat des de Portugal fins al Berguedà seran els encarregats de muntar els 298 seients. «En aquests dos dies es farà el muntatge i a partir de dijous, s'instal·laran a la graderia», va explicar ahir a Regió7 l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba. «Ha costat molt, però finalment tenim les butaques», va dir Altarriba.

Disposar d'un pati de butaques en condicions per garantir la comoditat dels espectadors ha estat una reclamació reiterada dels responsables l'Associació Cultural des de la reobertura de l'equipament, el 2012. La seva demanda, a través de campanyes originals i reivindicatives, ha trigat set anys a fer-se realitat tot i haver-hi estat a punt en diverses ocasions El president de l'Associació Cultural Esplai, Òscar Cabra, mostrava ahir la seva alegria després que s'hagi resolt una de les «principals mancances del teatre» des de la seva reobertura. «Per als membres de l'Associació això és una injecció d'energia per poder continuar amb la nostra activitat, i per intentar incrementar-la amb propostes que, en part, fins ara no ens atrevíem a programar per no disposar d'unes butaques». Cabra, però, tot i que s'ha mostrat positiu amb «l'esforç que ha fet l'Ajuntament de Puig-reig per tirar endavant el projecte», lamenta que «els seients que s'havien projectat inicialment -cadires apilables i no butaques- no complien la idea que tenia l'entitat».

És per això que a darrera hora, a petició de l'Associació Cultural Esplai, es van comprar els que s'instal·laran aquesta setmana, «que són els que creiem que hem de tenir al teatre». La graderia ja es va instal·lar el novembre, quan també es preveia l'arribada de les butaques si no s'hagués modificat el projecte. Aquest divendres es preveu que el pati de butaques quedi totalment enllestit perquè la programació teatral d'aquesta primavera, que s'iniciarà a l'abril, sigui la primera amb els nous seients.

El cost total del projecte és del voltant dels 300.000 euros, finançats amb subvencions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i fons propis municipals. A més a més, l'Associació Cultural Esplai hi aportarà el 10 % del total del cost, per cobrir la diferència existent entre els seients que s'havien previst inicialment i els que s'han acabat comprant. En total, l'entitat hi invertirà 31.000 euros, tal com va concretar ahir a aquest diari Òscar Cabra.