«Hem d'explicar als infants que la recerca científica és una opció per a la seva vida i que s'hi poden dedicar professionalment», assegura el biòleg Carles Flaquer, investigador, comissari d'exposicions i tècnic del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Amb l'afany d'apropar el món de la flora i la fauna a tots els públics, el centre vallesà ha inaugurat una nova exposició permanent dissenyada i produïda per l'empresa Expomon, establerta a Artés.

«Busquem que la visita sigui molt vivencial», apunta Carme Cruz, responsable de comunicació de la firma bagenca. Des de la seva creació, el 2007, Expomon ja atresora prop d'una norantena d'intervencions de diversa índole en el seu currículum. Gràcies al treball de la firma artesenca, es poden visitar avui en dia exposicions temporals com la de Tintín i la Lluna, al CosmoCaixa, on Expomon també va produir i muntar el circuit permanent que explica la història de la vida al planeta.

«Tenim tres tipus de clients», explica Jordi Padrós, cofundador d'Expomon juntament amb Renata Chinke, la seva parella: «Hi ha qui té la idea i el disseny i t'encomana la producció de l'exposició, i també hi ha qui té la idea però vol que la dissenyem i la produïm. El cas menys habitual és el del client que vol que li ho facis tot». En poc més d'una dècada, els bagencs han donat forma a les sales d'exhibició de les col·leccions del Museu de les Cultures del Món (Barcelona) i el Museu del Mar (Lloret), l'exposició permanent Drassanes i galeres del Museu Marítim de Barcelona, la museïtzació del Mercat de Sant Antoni de la capital catalana, el Centre d'Interpretació dels Dinosaures de Fumanya, l'exposició del 120è aniversari del pintor Alfred Figueras a Sant Fruitós de Bages, i mostres temporals de tan relleu com Músiques a l'antiguitat (CaixaForum), Actrius catalanes del segle XX (Palau Robert) i la itinerant Temps del romànic, entre d'altres. En el bagatge d'Expomon, també hi trobem la senyalística de la basílica de la Sagrada Família i les peanyes sobre les quals el FC Barcelona va lluir les cinc copes guanyades per l'equip de futbol el curs 2014-15.

«El nostre punt fort és l'engi-nyeria», explica Padrós: «I això ens fa diferents de qualsevol altra empresa de museografia». Expomon té unes instal·lacions de 2.000 m2 al polígon industrial Santa Maria d'Artés i una oficina tècnica a Barcelona. Una estructura en augment que permet resoldre problemes com el moviment d'estàtues de 6 tones per a l'exposició Animals i faraons que es va veure als CaixaForum de Barcelona i Madrid. «Les coses, si s'estudien bé, no són complicades», afirma el director d'una empresa que, per a cada encàrrec, cerca una solució diferent, ja sigui per a una vitrina, un rètol o un plafó, per posar tres exemples.

Des dels inicis, «cada any hem anat creixent, aquest és el nostre esperit», indica Padrós: «Del 2012 al 2014 vam patir la crisi, en aquell moment hi va haver moltes empreses que van haver de tancar, però ara ja hi torna a haver feina».

Petits grans investigadors

Una de les darreres creacions de l'empresa és l'exposició permanent del Museu de Ciències Naturals de Granollers, que, segons Flaquer, pivota sobre dues idees: «Explicar l'equipament com un potent centre de recerca i apropar els infants a la recerca científica des d'un punt de vista positiu».

El recorregut expositiu que Expomon ha dissenyat, juntament amb el berguedà Salvador Vinyes, s'estructura en quatre àmbits: les papallones, l'herpetologia (amfibis i rèptils), els petits mamífers i els ratpenats. «Hem detectat que entre el 80 i el 90 % dels visitants són persones acompanyades per infants de 3 a 12 anys», explica el biòleg. Per aquest motiu, el títol és Tu investigues! i «cerca un llenguatge assequible sense perdre el rigor», afegeix Flaquer.

La posada en escena -fins i tot hi ha un bosc i una cova- reforça la voluntat d'apropar al públic els resultats de la recerca perquè, com assegura Flaquer, especialista en el món dels ratpenats: «El coneixement no s'ha de quedar a l'acadèmia, la universitat, s'ha de transferir a la ciutadania».