Amb la música de fons del grup lleidatà Thinkin' Wild i el videoclip del tema ¿Dónde está la solución? dels suriencs Morlan River, el director de la Casa de la Música de Manresa, Dani Castellano, presentava ahir la nova convocatòria d'ajudes a la creació per a músics i formacions novelles i emergents. Ni la cançó ni el videoclip eren gratuïts. Els lleidatans (amb una proposta d'indi-folk cantada en anglès) van ser un dels set grups seleccionats el 2018 per a les ajudes per a l'enregistrament de maquetes: el seu EP es titula Land i actuaran a la Stroika el 15 de març amb Joan Colomo; i el quintet de rock surienc es va beneficiar l'any passat de les ajudes per a càpsules audiovisuals i també presentaran el seu directe a la Stroika, dissabte que ve, amb Ramon Mirabet.

Formació, exhibició i creació. Aquestes són les tres «potes» que, explica Castellano, són al darrere d'aquestes ajudes (58 en total i a cost zero) que amb el format actual arriben a la tercera convocatòria. I ho fan amb dues novetats. Una dirigida a la composició, que fins ara «no tenia una ajuda específica» i que les Cases de la Música ofereixen en col·laboració amb la Fundació SGAE; i la segona per actuar al Festival Acústica, que se suma als escenaris del Mercat de Música Viva de Vic i de la Fira Mediterrània però amb una peculiaritat: tant Vic com Manresa són mercats adreçats a professionals, i l'Acústica de Figueres és un aparador musical destinat al públic i una molt bona manera, segons Castellano, «d'introduir els artistes en el circuit musical». De fet, les ajudes amb més demanda són les que fan referència a les actuacions en directe, i aquesta línia és la «prioritat», remarcava ahir Castellano: «La intenció és anar sumant nous escenaris perquè per als grups novells el més difícil és sortir de la seva ciutat o comarca». Tant a Manresa i a Vic, com des d'aquest 2019 a Figueres, els grups triats actuen a l'escenari Cases de la Música acompanyats de grups consolidats.

Amb la incorporació de les dues noves línies d'ajut al programa s'aconsegueix, explicava el director de la Casa de la Música de Manresa, completar tota la cadena: des de la composició fins a l'aparició als escenaris. Els grups o cantants podran optar a la participació al Mercat de Música Viva de Vic, la Mediterrània de Manresa i l'Acústica de Figueres; a la beca de composició (se n'atorgaran 5 de 1.000 euros); a la creació de càpsules audiovisuals; a l'enregistrament en estudi; i a la producció de directes. Les propostes es podran presentar fins al 18 de març i la resolució es farà pública el 8 d'abril.

El 2018, a les Cases de la Música (Mataró, Gironès, l'Hospitalet, Manresa i Terrassa) es van presentar 287 peticions i es van concedir 58 ajudes, una xifra que, segons Castellano, és pràcticament un topall. De la Catalunya Central hi va haver la demanda d'una cinquantena de grups i se'n van beneficiar 8 artistes del territori (com la moianesa Cèlia Vila, els berguedans Act of God i la manresana Anaïs Vila). De les 58 ajudes atorgades per les Cases de la Música, 7 van ser per a enregistrament en estudi; 10 per a la producció de directes; 33 per a la creació de càpsules audiovisuals; 3 per a la participació al MMVV i 5 per a la Mediterrània. I com remarcava Castellano, en els darrers tres anys cada cop «hem rebut propostes més professionals»