com ensinistrar el teu drac 3

? Estats Units, 2019. Animació. 104 minuts. Direcció: Dean DeBlois. Guió: Dean DeBlois, a partir dels llibres de Cressida Cowell. Música: John Powell. Pantalles: Bages Centre (Manresa), Avinguda (Puigcerdà) i Yelmo (Abrera).

C om ensinistrar un drac 3 constitueix el nou títol d'una franquícia, apareguda el 2010, que es basava en la sèrie de llibres escrits per l'autora britànica Cressida Cowell. El film aplega el jove Hiccup i el drac Toothless, i relata els intents del primer perquè el seu inseparable company tingui nòvia.

El cinema explora per enèsima vegada l'amistat entranyable i sòlida entre un humà i un animal. El sentimentalisme, inherent en aquest tipus de produccions, domina completament i perillosa la funció. No és precisament el guió el punt fort d'aquesta fantasia animada que evoca, amb més o menys fortuna, l'univers del cinema d'aventures i la cultura vikinga. Però Dean DeBlois, director dels tres films de la nissaga, aconsegueix compensar parcialment els dèficits de l'escriptura dramàtica, que s'inclina en determinats moments per la carrincloneria més llacrimògena, amb un tractament visual tan fastuós com aclaparador. El virtuosisme formal i un muntatge elèctric aconsegueixen que ens enganxem a una narració clàssica i que puguem enlairar-nos per sobre dels nombrosos clixés que entren en joc. Com ensinistrar un drac 3 representa, en definitiva, el triomf indiscutible de la imatge. El poder inqüestionable de cadascun dels seus elaborats (i impetuosos) fotogrames determina que gaudim de les peripècies dels protagonistes i que, fins i tot, puguem perdonar-los els seus excessos ensucrats. S'imposa, finalment, la màgia de l'aventura, i ens trobem novament amb una franquícia animada, impulsada per Hollywood, que ens sap proporcionar un entreteniment d'una volada respectable amb l'acurada explotació d'uns recursos expressius que funcionen al cent per cent. Un divertiment sense sorpreses argumentals o/i dramàtiques, però amb una execució portentosa i imposant que és capaç d'alegrar tots els nens d'entre un i cent anys amb unes bones dosis de la màgia més innocent.