La defensa de la llengua francesa i del batxillerat nocturn va ser el motor que va motivar Anna Rotllan a engegar la celebració de la Francofonia a Manresa amb els seus alumnes de l'institut Lluís de Peguera. Vint anys després, aquella efemèride que consistia a representar obres de teatre s'ha convertit en una fita del calendari que apropa els manresans a la cultura francòfona, sobretot a través de la música i la cançó. L'organització és a càrrec de l'Associació de Professors de Francès de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament i l'ambaixada.

«Quan vaig entrar al Peguera, érem set professors de francès», explica Rotllan: «després, ja només dos». La promotora de celebrar la Francofonia -el dia mundial és el 20 de març- a Manresa és conscient que la popularitat del món anglosaxó és superior al francòfon, però «hi ha una cultura i una música que els joves també han de conèixer».

La Francofonia és una organització amb seu a París que aplega països on es parla francès i d'altres en què es manifesta una certa herència cultural francesa. Segons apunta Rotllan, «no és una entitat política, treballa en favor dels drets humans i la cultura».

«Manresa hauria de ser la capital de la Francofonia a Catalunya, però no han deixat mai entrar Catalunya a l'organtizació», va afegir, referint-se al fet que per ser-ne membre cal ser un estat. «Hi ha una regió del nord d'Itàlia, però, que ho és», anota.