La celebració de la Francofonia a Manresa arriba al vintè aniversari amb una proposta cultural inèdita: l'estrena mundial de l'espectacle Douce France, que posteriorment voltarà per diferents països. El productor Gil Marsalla homenatja els cantants de l'edat d'or de la cançó francesa -Brel, Brassens, Aznavour, Chevalier...- amb un espectacle de música i ball que protagonitza un quintet de cantants i instrumentistes. La cita és el divendres 15 de març a la Sala Gran del teatre Kursaal.

«Fa quatre anys», explica Anna Rotllan, catedràtica de francès i presidenta de l'Associació de Professors de Francès de Catalunya, «em van recomanar que anés a veure el muntatge Edith Piaf! The show, al Tívoli, creat pel Gil Marsalla. Era un espectacle interpretat per una gran cantant, Anne Carrere, i el vam dur al Kursaal».

A partir d'aleshores, el productor francès va contactar cada temporada amb Rotllan per fer els seus muntatges a la capital bagenca: París, le spectacle i Formidable Aznavour! Després del dinovè aniversari, va suggerir crear un espectacle nou per estrenar a Manresa, tal com apunta la responsable de la Francofonia a la ciutat. El resultat és Douce France, que posteriorment s'expandirà pel món talment com altres propostes que s'han vist en grans escenaris com l'Olympia de París i el Madison Square Garden de Nova York.

Douce France s'erigeix com un homenatge als grans chansonniers: Maurice Chevalier, Charles Trenet, Jacques Brel, Georges Brassens, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud i Serge Gainsbourg. L'espectacle se situa als carrers de Ménilmontant, a París, durant els anys 50 i 60 del segle passat. Jules, un artista de music-hall, i Jef, cambrer d'un petit comerç, canten i actuen als cabarets del barri fins que esdevenen cantautors d'èxit. Els cantants Jules Grison i Gregory Benchenafi interpreten aquests dos personatges, en una peça que també inclou Philippe Villa (direcció musical i piano), Sophie Desvergnes (contrabaix) i Benoit Pierron (percussions i xilòfon). En l'obertura de la vetllada al pati del Kursaal, l'Esbart Dansaire Manresà ballarà la dansa de l'homenatge i s'enlairaran els globus de la pau de diferents colors.

El dia abans, 14 de març, es farà el concert de piano a quatre mans interpretat per la manresana Pilar López-Carrasco i el francès Jean-Pierre Dupuy. El duet tocarà un repertori d'obres de l'impressionisme musical amb peces d'autors com Debussy, Erik Satie, Ravel i Reynaldo Hahn.

L'altre acte de la Francofonia és l'exposició de 23 cartells de Tintín que acull la biblioteca del Casino de Manresa fins al 26 de març. La inauguració tindrà lloc el divendres 15 a les 19 h, presentada per l'humorista gràfic manresà Manel Fontdevila. Hi haurà, també, objectes tintinaires per completar una mostra oberta al públic de forma gratuïta.