Diferents entitats i organismes organitzen actes aquest divendres, dissabte i diumenge en el marc de la celebració del Dia de la Dona. A continuació llistem els tallers, jornades, caminades, concursos, espectacles i altres propostes culturals encaminades a denunciar la discriminació salarial, la precarietat laboral, la violència masclista i sobrecàrrega de les tasques de cura que pateixen les dones.

AvinyóSetmana de la Igualtat/Dones

- Divendres, a les 19 h, a la biblioteca. A partir de tres dones del poble es coneixerà la història i la vida de tres grans dones.

Bagà«Jo vaig sobreviure a la violència masclista» -

Dissabte, a les 19 h, al Casal de la Vila. Exposició fotogràfica i xerrada sobre violència de gènere.

BalsarenyDia Internacional de les Dones -

Divendres, a les 19 h, a la biblioteca municipal, lectura del manifest, lliurament de premis del concurs de microrelats i lectura del relat guanyador. A les 19.30 h, contes per a adults Las travesuras de Eros, a càrrec de Sandra Rossi. Diumenge, a les 12 h, a la Sala Gran del Sindicat, representació de l'obra de teatre I sinó qui ho farà, a càrrec de la companyia Impactat. Entrada gratuïta.

BergaVaga general feminista

- Divendres, de 9 a 11 h, a la plaça de les Dones, esmorzar antipatriarcal i taller de pancartes. D'11 a 13 h, manifestació i piquet feminista. De 13 a 15 h, a la plaça de les Dones, dinar. De 15.30 a 17 h, al Patronat, xerrada: Camins per l'empoderament de la dona marroquina, a càrrec de Zineb i Rim Fakher. Organització: Càritas. De 17.15 a 18.15 h, a la plaça de les Dones, micro obert i espai de debat. De 18.30 a 20 h, al centre cívic, xerrada: El feminisme serà antiracista o no serà, a càrrec de Teresa Habimana Jordana. Organització: UCFR Berguedà. Convocatòria a càrrec del Comitè de Vaga 8M Berguedà.

Dia Internacional de la Dona - Dissabte, a les 17 h, a la plaça Cim d'Estela, trobada de comparseria femenina popular i berenar. A les 17.30 h, cercavila amb La Bauma dels Encantats. A les 19 h, a la sala Casino, debat: Dona i cultura popular, amb la participació de dones que formen part d'entitats de cultura popular. A continuació, sopar de tapes. Preu: 1 euro / tapa. A les 21.30 h, al Teatre Municipal, concert amb The Sey Sisters. Entrades: 15 euros. A la venda a www.tincticket.com. A les 23.30 h, a la plaça del Forn, concert amb el grup de rap valencià Pupil·les. #VullLaNit. Entrada lliure i gratuïta. Diumenge, a les 18 h, a l'Espai Jove (Mossèn Espelt, 13), taller: Què vol dir ser feminista?, amb Anna Boix.

calders

Dia de la Dona - Dissabte, a les 10 h, a la plaça Major, activitats diverses.

CastellterçolDia Internacional de la Dona

- Divendres, a les 11 h, penjada del llaç al balcó de l'ajuntament.

L'EstanySetmana de les Dones

- Divendres, a les 20.30 h, a la plaça del Monestir, lectura del manifest. Dissabte, a les 10 h, a la pista vella, Pintem un mural. A les 21.30 h, a l'Hostal del Grau, sopar de les dones. Diumenge, a les 18 h, al local social del Cine, actuació de La rateta ja no escombra l'escaleta amb l'espectacle Problemes Europeus.

IgualadaCurs de defensa personal femenina -

Dissabte, d'11 a 12.30 h, al gimnàs de l'Ateneu Igualadí. Curs solidari amb el Banc de Queviures d'Igualada. Dirigit a qui vulgui iniciar-se en tècniques de prevenció i autocontrol. Inscripcions a través de kyoukaibudo@gmail.com, a la secretaria de l'Ateneu o al 655576848 (Toni).

Acció artística: «Mirall» - Dissabte, a les 12 h, a la plaça Pius XII, reflexions a l'entorn d'una escultura, a càrrec de Plataforma feminista de l'Anoia amb la col·laboració de l'escultora Teresa Riba. En motiu del Dia Internacional de les Dones.

ManresaItinerari dramatitzat: «Les dones també hi érem»

- Dissabte, a les 10.30 h, sortida des de la plaça Major. A càrrec de Francesc Comas i la col·laboració d'actrius i actors. Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripcions al SIAD: 93 875 23 10 o siad@ajmanresa.cat. Organització: Consell Municipal de la Dona.

Sortida a la Maternitat d'Elna - Diumenge, de 8 a 19 h, amb sortida des de la plaça Espanya i des del carrer de la Pau. Visita guiada per Assumpta Montellà a la platja d'Argelers, la tomba d'Antonio Machado i la Maternitat d'Elna. Preu: 26 euros (amb dinar, increment de 18 euros). Inscripcions al SIAD: 93 875 23 10 o siad@ajmanresa.cat. Organització: SIAD Montserrat Roig.

Taller: Cercle de dones - Des de dilluns i fins al 15 d'abril, cada dilluns, de 10 a 12 h, al SIAD Montserrat Roig (Canal, 6. 1r). Espai per compartir, aprendre, escoltar i connectar amb la feminitat i la saviesa interna. Conduït per Roser Farràs. Inscripcions al SIAD: 93 875 23 10 o siad@ajmanresa.cat. Organització: SIAD Montserrat Roig.

MartorellMartorell Femení Plural -

Dissabte, a les 11 h, a la Vila. Itinerari de dones per la Vila. Cal inscripció.

Mostra de curtmetratges dirigits per dones - Dissabte, a les 18 h, a la Casa de Cultura de la Vila. A càrrec de Cineclub.

MoiàDia Internacional de les Dones

- Divendres, a les 12 h, a la plaça del CAP, activitats i jocs per la (Des)igualtat. A les 13 h, lectura del manifest. A les 17.30 h, pintada de pancartes. A les 18.30 h, des de la plaça del CAP, sortida cap a la manifestació a Manresa. A les 19 h, a la sala d'exposicions del Casal, inauguració de l'exposició Vam lluitar i continuem lluitant, amb lectura del manifest elaborat pels joves de l'institut Moianès.

Monistrol de CaldersTast de vins femenins -

Divendres, a les 20.30 h. A les 21 h, sopar de la dona.

NavarclesLectura el manifest del 8M

- Divendres, a les 12 h, a la plaça de la Vila. Organització: ADN Feminista.

Teatre: «Sembla que rigui» - Divendres, a les 20.30 h, al teatre-auditori Agustí Soler i Mas. Amb Mont Plans. Gratuït amb reserva prèvia. Es poden recollir les invitacions a la taquilla del teatre-auditori. En acabar, pica-pica. Organització: Ajuntament amb la col·laboració d'ADN.

ÒdenaFira de les Dones

- Diumenge, de 9 a 14 h, al carrer Lleida-El Pla d'Òdena. Amb exposicions, demostracions i tallers. En motiu del Dia Internacional de les Dones.

Puigcerdà

24è Dia Internacional de la Dona - Divendres, a les 18 h, a la plaça de l'Ajuntament, concentració feminista. A les 21.30 h, a l'hotel Park, sopar de germanor de dones. Preu: 25 euros. Cal tiquet previ. Organització: Associació de Dones de Cerdanya.

Sant Joan de Vilatorrada«Sopar per la igualtat, tothom porta un plat»

- Divendres, a les 20.30 h, a la sala de cultura Cal Gallifa. En acabat, actuació musical Tot sembla tan senzill, amb Celeste Alías, cantant, i Dani Pérez, guitarra. Cal apuntar-se prèviament a l'ajuntament o a la biblioteca.

Sant Vicenç de CastelletSetmana de la Dona

- Divendres, de 9 a 11.30 h, a l'avinguda Secretari Canal en cantonada amb carrer Creixell, pintada d'un mural i esmorzar popular. De 10 a 13 h, al mercat, exposició de manualitats. A les 11.45 h, inici de la passejada feminista de l'Associació Fem Lluita. A les 12 h, a la plaça de l'Ajuntament, acte institucional. A les 13 h, davant de l'institut Castellet, lectura del manifest i cantada conjunta. A les 21.30 h, a la sala Cal Soler, 7è sopar de dones. En acabar, karaoke i ball. Cal apuntar-se a l'OAC de l'Ajuntament (93 693 06 11). Dissabte, a les 12 h, a l'Espai Ateneu, Contes amb valors: Ningú més que l'altre, sessió sobre la igualtat d'oportunitats entre homes i dones.

Santa Maria d'OlóDia de la Dona

- Divendres, a les 19 h, concentració davant de l'ajuntament. Dissabte, a les 18 h, a l'Espai Hemalosa, 22a Festa de la Dona, amb la xerrada-taller Davant de l'adversitat, creativitat i sentit de l'humor, a càrrec de Maria Navarrete (exclusivament dones). A les 20 h, a l'Hostal Santa Maria, sopar de dones. Preu: 19 euros. A continuació, ball amb Josep M. d'Avinyó. Organització: Col·lectiu de Dones d'Oló.

Solsona2a caminada «Ens movem per a les dones»

- Diumenge, a les 9 h, sortida des de la plaça del Camp. 10 km i, en arribar, xocolatada. Organització: Associació de Dones del Solsonès, en el marc del Febrer Lila del Grup de Gèneres del Casal Popular la Fura.

SúriaDia Internacional de la Dona

- Divendres, a les 9.15 h, a la plaça de la Serradora, kectura del manifest a càrrec d'alumnes de l'Escola Municipal de Formació d'Adults. En acabar, caminada popularpels voltants de la vila. En acabar, esmorzar per als participants. A les 11 h, Dones a la plaça de la Serradora, amb activitats durant tot el dia. A càrrec del Grup Local Sense Dones no hi ha Revolució. A les 19 h, a Cal Balaguer del Porxo, inauguració de l'exposició fotogràfica Les filles de Durga, de la fotògrafa catalana Eva Parey sobre el coratge de les dones que viuen a la ciutat de Mumbai (Índia) i la seva lluita contra les tradicions discriminatòries i les desigualtats familiars i socials. Amb la participació de l'autora. L'exposició es podrà visitar fins al 31 de març, de divendres a diumenge.

Vilanova del CamíCaminada i esmorzar a Collbàs

- Diumenge, a les 9 h, sortida des de Can Titó, davant del camp de futbol, i arribada a l'ermita de Collbàs, on hi haurà l'esmorzar. Cal inscripció al 93 805 04 94 o bllapag@ccoo.cat. Organització: Unió Intercomarcal de CCOO Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf. En motiu del Dia Internacional de les Dones.