La capital de l'Anoia va reconèixer ahir la trajectòria del musicòleg i intèrpret de música antiga Jordi Savall erigint una escultura del músic més internacional d'Igualada al carrer del Born, al costat de la basílica de Santa Maria. L'acte ha tingut la presència de Savall, de l'escultora de l'obra, Teresa Riba, i de la directora de l'Escola Conservatori Municipal de Música d'Igualada, Maria Queralt, acompanyats de les autoritats consistorials, que, per la data, ja no van fer parlaments.

Queralt va repassar la trajectòria del mestre Savall, amb qui Igualada, va dir, tenia un deute; va recordar el recull de signatures per al reconeixement de la figura de Savall i va desitjar tenir en breu el nou auditori on poder-lo convidar a tocar. Riba, autora d'algunes de les peces que componen l'estatuària pública de la capital anoienca, va explicar com de difícil va ser el procés per captar la figura de l'intèrpret en moviment fins que va recordar la forta relació que l'internacional artista ha tingut al llarg de la seva carrera amb la viola de gamba. Segons va explicar Riba, el desllorigador del procés creatiu va ser quan va captar i observar aquesta relació especial que la va portar a començar a esculpir.

Savall va elogiar el treball de Riba, la representació tant física com espiritual que mostra la peça, i va celebrar que fos a través de la música que Riba va copsar el projecte. L'intèrpret i musicòleg va fer un discurs íntim, va recordar la pròpia infantesa i l'amor viscut durant els primers anys de la seva vida familiar. Unes experiències sense les quals «probablement no seria el que soc». El músic va remarcar la presència del mestre Joan Just al llarg dels primers anys de la seva carrera, i va recordar la primera vegada que es va emocionar escoltant un concert quan tenia 14 anys i treballava en una fàbrica de teixits. D'amagat va anar a Barcelona i es va comprar el primer violoncel.

El reconeixement a l'artista amb la descoberta de l'estàtua, concertat abans de la convocatòria d'eleccions del 28 d'abril, es va tancar amb els assistents a l'església del Roser, on Savall va interpretar unes peces.