Fa 500 anys va morir al castell de Clos Lucé, en plena vall del Loira, Leonardo da Vinci, un dels grans genis de la història mundial i, juntament amb Miquel Àngel i Rafael, la figura més representativa del Renaixement, un moviment nascut a la Toscana italiana que va arribar a França sota el guiatge de Carles VIII i Francesc I de França. Va ser precisament l'estreta relació entre Francesc I i Leonardo el que va moure'l a traslladar-se a França, on va passar els últims tres anys de la seva vida. Va morir a la seva habitació de Clos Lucé i va ser enterrat al claustre de la col·legiata de Saint-Florentin al castell reial d'Amboise, encara que la seva sepultura va ser traslladada temps després a la capella de Saint-Hubert, del mateix castell reial d'Amboise.

La coincidència d'aquests tres aniversaris: la mort de Leonardo el 2 de maig del 1519, l'inici de la construcció del castell de Chambord aquest mateix any i la commemoració del Renaixement, del francès Renaissance (un concepte que encara que va sorgir fa 500 anys no va ser conegut com a tal fins al segle XIX), ha mobilitzat a la regió de Centre-Vall del Loira una celebració sense precedents que cobreix tot tipus d'actes. En el programa: exposicions, nous espais, simposis científics internacionals, visites i rutes patrimonials, publicacions i suports audiovisuals, creació i difusió d'obres artístiques, accions de mediació, tallers, projectes tècnics i científics, propostes digitals...

Gràcies a l'excepcional col·laboració de tot el territori, es proposaran més de 500 esdeveniments a càrrec dels principals llocs patrimonials i dels agents dels sectors de la cultura, del patrimoni i del turisme, de les ciències, de l'economia i del medi ambient, per a un any de celebració, descobriment i efervescència.Una vall de reis

La vall del Loira, coneguda com a «Jardí de França» des de final de l'edat mitjana fins a principi del segle XVII, les seves ciutats i castells eren el lloc de residència principal dels reis de França. Per aquesta història política, cultural i patrimonial tan rica, la regió Centre-Vall del Loira és el bressol del Renaixement a França.

Les mostres d'aquesta genialitat i el prestigiós llegat del Renaixement, tant material com immaterial, així com els seus il·lustres personatges seran els grans temes d'aquest any de celebració i podran veure's en les exposicions i actes que Centre-Vall del Loira té previst presentar en els pròxims mesos, repartides en quatre grans temes Patrimoni & Història, Ciències & Innovació, Art & Cultura i Gastronomia & Bon Viure.

Una regió molt vital

Aquest moviment renaixentista intel·lectual i artístic nascut a la Itàlia del Quattrocento va arribar a França i més concretament a la regió Centre-Vall del Loira gràcies a Carles VIII i Francesc I. Per voluntat d'aquests sobirans, artesans, paisatgistes de jardins, arquitectes i artistes, tots ells italians, van transformar les ciutats, així com els camps de la vall del Loira mitjançant la construcció de castells, esglésies, edificis públics, cases pairals, habitatges i mansions.

Així va ser com el Renaixement, nova forma de viure i nou art de construcció, va fer que el territori de l'actual regió Centre-Vall del Loira experimentés un desenvolupament sense precedents i es cobrís de construccions que encara avui dia són motiu d'orgull per a tot França.