Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, divendres va tenir lloc, a la llibreria Papasseit, la presentació del llibre Viaje de vuelta a càrrec de la guanyadora europea de Poetry Slam Adriana Bertran, barcelonina resident a Manresa, acompanyada per la poeta manresana Ariadna Torres.

Es tracta d'un llibre particular, ja que és un poemari doble, amb una portada al davant i una altra al darrere, amb doble títol i doble volta. L'objectiu de l'autora no és marcar un inici i un final en la lluita feminista, sinó que pretén engendrar un «viatge del jo individual cap al nosaltres com a col·lectiu».

La primera part, que porta com a títol «Viaje de vuelta al yo», va dedicada «a totes aquelles persones que creien que sent normals se salvarien però que mai no es van salvar». Es tracta d'un exercici més personal i de sinceritat per «rescatar totes les llums i ombres de les dones perquè es puguin mostrar amb tota la seva veritat», manifestava Bertran.

Pel que fa a la segona part, que es comença a llegir des del darrere, s'anomena «Viaje de vuelta al nosotras» i vol ser un procés de conscienciació social i política, «un cop de puny sobre la taula que ha de ser tendre però alhora pu-nyent». Al seu torn, aquesta part va dedicada «a totes aquelles persones que van córrer el risc de dir la veritat».

Al llarg de l'obra el lector es trobarà amb poemes reivindicatius i de caràcter urbà, on Bertran, de manera clara, nítida, directa i potent, evidencia temes «amagats i rebutjats socialment», com la sororitat, la condemna de la dona sota el sistema patriarcal o el rebuig a l'amor romàntic i monogàmic, entre d'altres.

Una altra particularitat del poemari és l'absència de tota figura masculina en el procés d'elaboració del llibre. Així, tal com l'autora és una dona, també ho son l'editora i coeditora, les il·lustradores i les revisores i correctores, totes elles expertes en gènere.

Abans de la publicació d'aquest poemari, Adriana Bertran ja s'havia fet un lloc entre el món dels slams de poesia. És una nova modalitat de concursos en què diverses persones tenen tres minuts per recitar les seves poesies, amb la veu i el cos com a únic suport, i que van acumulant punts en una lliga que culmina amb qui té més punts com a guanyador. Adriana Bertran va banyar d'or els seus versos el 2018, en emportar-se la victòria, no només en l'àmbit de Catalunya i d'Espanya, sinó que també en l'europeu, on va ser subcampiona.

Transportada i transportant el públic fins a l'essència de les seves paraules, l'autora va posar fi a la presentació a Manresa amb la representació de sis dels seus poemes, demostrant així que se la conegui cada cop més com la reina dels slams.