La desconstrucció d'un fagot arriba al mínim denominador comú d'una doble canya que fa un soroll horrorós, talment com una gallina. L'ocurrent comparació la va exclamar ahir al matí entre rialles l'Oriol, un nen que assistia divertit i encuriosit, amb quatre companys d'escola, a la classe impartida pel professor Ramon Aragall en el marc de la jornada anual Tastets instrumentals. Una iniciativa del Conservatori Municipal de Música de Manresa que en la segona edició va aplegar més de 180 nens i nenes de 6 anys de les escoles La Font, Bages, Valldaura, Renaixença i Paré Algué. «L'objectiu és donar a conèixer el centre als col·legis de la ciutat i fer que els infants s'apropin als instruments, alguns dels quals probablement mai han vist ni tan sols en foto», va explicar Carme Botifoll, directora del Conservatori.

Els Tastets van convertir el Conservatori ahir al matí en una olla de grills que anava perdent decibels a mesura que, en petits grups, els joves alumnes es distribuïen per les aules del Conservatori per conèixer la forma, el so i les possibilitats de diversos instruments. Alguns tan coneguts com la guitarra, el piano i la bateria i d'altres menys famosos com el trombó, la tuba i el fagot. Al final de la jornada, cadascun dels infants es va endur a tan casa no tan sols una experiència insòlita per a la immensa majoria d'ells sinó també un dibuix dels instruments i els instrumentistes per retallar i aparellar, cortesia de l'Escola d'Art de Manresa.

«Mai saps on hi ha un nen dotat per a un instrument», va comentar Botifoll: «Quan els nostres docents en detecten un, ho comuniquem a l'escola per tal que ho faci saber als pares». Els Tastets van prendre forma l'any passat: «No sabem si algun dels petits que van passar pel Conservatori l'any passat va decidir apuntar-se al centre, però és cert que a l'inici d'aquest curs vam tenir un augment d'inscrits de l'edat en qüestió. Potser alguna cosa hi té a veure».

El Conservatori de Música de Manresa té prop de 700 alumnes i un cos docent de 40 professors. A més, segons va apuntar la directora, «les activitats del Servei Educatiu -espectacles per a escolars, projectes amb escoles bressol, el Música en Vena que s'adreça a residències d'avis i hospitals i els Tastets- impliquen fins a tres mil persones».

En una aula plena amb xilòfons i altres instruments de percussió com la marimba, la caixa, les timbales i, fins i tot, un gong, l'estrella era la bateria, que la petita Israe, de La Font, atonyinava amb estil. «No n'havia tocat mai cap, abans», va dir encara amb un somriure d'orella a orella dibuixat al rostre. L'habitacle, dins del qual intentava posar ordre Ramon Torremilans, era el més proper al caos sonor amb mitja dotzena d'infants encantats d'haver conegut tantes tecles i baquetes.

Exercicis de piano a quatre mans, guitarres més grosses que els guitarristes, trombons de colors i violins agraïts quan els pinçaven. La d'ahir va ser una jornada que molts nens no oblidaran.