#PrimaveraCòmoda. És l'etiqueta amb què l'Associació Cultural Esplai de l'Ametlla de Merola ha batejat el que serà la primera programació musical i escènica amb butaques al teatre des de la reobertura de l'equipament, el Nadal del 2012. En són 298. Vermelles, còmodes i molt esperades. Les butaques van arribar a final de febrer, després de set anys reivindicant-les, per substituir les cadires de plàstic. I el 6 d'abril, el manresà Jordi Purtí amb l'Orquestra Internacional de Cambra de l'Empordà les estrenaran amb un espectacle molt aplaudit per públic i crítica des del seu debut el 2015, Concerto a tempo d'umore. Serà el dia, també, que s'oficialitzarà l'estrena de la platea.

Concerto a tempo d'umore serà la primera de les vuit propostes que es podran veure al teatre de l'Ametlla fins al 15 de juny, en una programació on «es prioritza l'humor», com explicava ahir Òscar Cabra, president de l'Associació Cultural Esplai, i on es conjuga espectacles amateurs amb professionals: «És la manera de poder assumir a nivell econòmic el cicle». A més de l'estrena, l'altre plat fort del programa serà el popular Mag Lari, que arribarà a l'Ametlla de Merola amb l'espectacle Lari Poppins, l'11 de maig.

Les propostes professionals es completaran amb el cor A Grup Vocal, dirigit per Marc Sambola, que repesca les peces de la Nova Cançó com a banda sonora de l'1 d'octubre del 2017 en el muntatge Octubre. Cançons per la llibertat, que es podrà veure el 13 d'abril; i l'aclamada obra Les dones sàvies, d'Enric Cambray i Ricard Farré, que va tornar el febrer i per tercer any consecutiu al Maldà, i que actualment està novament de gira. La versió que dirigeixen i interpreten els dos actors de la peça escrita per Molière el 1672 serveix per posar en evidència la pedanteria que impera en els opinadors d'avui dia. Enric Cambray, explicava Cabra, ja va actuar en la darrera temporada a l'Ametlla amb l'obra Sàpiens, del surienc Roc Esquius, i «com molts altres actors també va connectar amb el problema de les cadires de plàstic». Ara actuarà amb espectadors asseguts en butaques. Núria Conangla -amb arrels ametllenques- i Àlex R. Flaqué presentaran el primer concert d' A Game of Loops, una proposta musical i visual acompa-nyada d'un «videoclip rodat a l'Ametlla», explica Cabra.

Les propostes teatrals amateurs tindran tres protagonistes: el Grup Escènic Juvenil de l'Ametlla de Merola, amb l'obra Fuita (27 d'abril); La meva dona és el llampista, amb el Grup Escènic de Navàs, que farà l'habitual representació teatral de la Fira de Primavera a l'Ametlla perquè el Casal Sant Genís està en obres (4 de maig); i La comèdia de l'olla, del Centre Cultural i d'Esbarjo de Sant Pol de Mar (15 de juny), que tancarà la programació.