Des del 23 de març fins al dia de Sant Jordi, el Festival de Jazz que organitza el restaurant Vermell programarà onze concerts i una jam session vocal amb el local del nucli antic com a centre neuràlgic, tot i que també es desplaçarà al cafè de l'Ateneu les Bases i l'Espai Plana de l'Om. Totes les propostes del certamen, en el qual participaran grans artistes del gènere com els manresans Santi Arisa i Manel Camp, la santjoanenca Celeste Alías i Llibert Fortuny,seran de pagament excepte tres. «S'ha de conscienciar la gent que la música s'ha de valorar i té un preu», va explicar Damià Giménez, propietari del Vermell i impulsor d'un projecte que té Cervesa Guineu com a principal patrocinador.

«La primera edició del festival es va fer al Baobab, i les altres tres al Vermell», va explicar Giménez: «I ens vam adonar que allò que havia fallat fins ara era la comunicació». Per aquest motiu, el cinquè Festival de Jazz arriba renovat amb la incorporació de la consultora Cultura del Bé Comú en l'organigrama organitzatiu per potenciar la visibilitat del projecte.

L'altra gran novetat és el mecenatge, que exerceix en qualitat de patrocinador principal la firma cervesera Guineu, amb seu a Valls de Torroella. «Per aquest camí», va apuntar Giménez, «l'any vinent podrem fer un pas més i donar més canya al festival».

Clàssica i jazz per començar

El certamen s'iniciarà dissabte de la setmana vinent amb l'espectacle ClaZZics, en el qual el quartet bagenc format pel cantant Adrià Mas, Joel Díaz (piano), Nil Moreno (bateria) i Ricard Cots (guitarra i baix) fusionaran el jazz amb alguns grans èxits de l'òpera. Encara en el mes de març, es podrà escoltar el duet que integren la vocalista Laura Poulain i el guitarrista Eric Sans combinant jazz, pop i bossa nova per versionar temes de Winehouse, Nora Jones i Diana Kraal, entre d'altres. Abans d'acabar el mes, passaran pel Vermell Llibert Fortuny, amb un concert en solitari acompanyat de saxos, ewis i estris tecnològics, i Celeste Alías amb la banda de Guillem Arnedo per presentar el disc Let's Sing Oscar Hammerstein II.

A principi d'abril, actuaran els Latakans, trio de jazz que formen Santi Arisa, Escoté i Kitflus, i el duet compost per Manel Camp (piano) i Gemma Abrié (veu), que presentarà En cos i ànima.

Un dels plats forts del festival és la presència de joves formacions locals. Camil Arcarazo (guitarra), Ton Felices (contrabaix) i Timothée Kamba (bateria) formen el TTC Trio, que es basa en els estàndards del jazz. La Coma Big Band, dirigida per Jordi González, acull alumnes del Conservatori de 13 a 20 anys i fa peces de swing, latin, funk i altres estils. També hi haurà un dia per als combos de jazz i de fusió del Conservatori, amb estudiants de 15 a 18 anys.

Elisabet Soler (veu) i l'Odd Trio -David Martell (piano), Pere Bar-rera (baix) i Xevi Camp (bateria)- versionaran una quinzena de temes de The Beatles. La música eclèctica de Berta Sala també serà al festival, que es clourà el 23 d'abril amb una jam vocal per a nens i nenes d'escoles de música que conduirà Celeste Alías.