Lluís Raluy és l'ànima del Circ Raluy Legacy, l'encarregat de transmetre el llegat heretat dels seus pares a la quarta i la cinquena generació d'aquesta família circense. I el nou espectacle, anomenat #TheMagicFormula , que es podrà veure a Manresa des d'avui fins al 24 de març, és un homentge al patriarca, que als seus 78 anys continua fent una poètica aparició en cadascuna de les funcions com a pallasso blanc.

Raluy, que ha fet tot tipus de números sota la vela (acrobàcia, trapezi, home bala...), té una faceta menys coneguda com a crac de les matemàtiques. Ha sabut trobar diverses fórmules per progressar en la troballa de números primers cap a l'infinit i ha estudiat els miratges. I ha fet conferències davant del mateix Stephen Hawking. Però, a la família li dedica #TheMagicFormula perquè també «ha trobat una fórmula perquè el circ agradi tant a petits com a grans, amb una fusió d'humor, equilibris, dificultat... per atraure els espectadors i que repeteixin», expliquen Niedziela i Emily Raluy, de 25 i 23 anys.

#TheMagicFormula ofereix, doncs, «una fórmula molt completa. En un moment de la funció et poses més tendre amb el meu avi, després hi ha el risc d'un noi que fa barres olímpiques amb els ulls tapats, i penses: 'es mata...'. I sobretot hi ha molta màgia durant tot l'espectacle i molt d'humor», explica Niedziela, que aquest cop amb la seva germana fan piruetes sobre monocicles. En el xou anterior van arriscar-se amb un número de patins amb què van quedar finalistes al programa televisiu Got Talent.

La família Raluy protagonitza bona part del xou, sempre amb números renovats. En aquest cas, Louisa Raluy, mare de Niedziela i Emily, sorpèn amb la màgia de grans il·lusions; els seus tiets, Kerry i JeanChristophe, fan una espectacular actuació de transformisme; i el pare de les noies, Jurek, fa parella còmica amb Sandro Roque, com al Bigotis. Però en la renovació de l'espectacle, cada dos anys, també es busca l'originalitat que poden aportar artistes estrangers, com les acrobàcies, amb salts de 7 metres de la Troupe La Habana o les contorsions de les ucraïneses del Trio Lipstick.