EL DESGUACE DE LAS MUSAS

? Director: Paco de la Zaranda. Autor: Eusebio Calonge. Intèrprets: Gabino Diego, Inma Barrionuevo, Maria Àngeles Pérez-Muñoz, Francisco Sánchez, Gaspar Campuzano i Enrique Bustos. Teatre Romea. car- rer Hospital, 51. Barcelona. Fins al 24 de març. De dimarts a divendres, 20.30 h; dissabtes, 18 i 20.30 h; diumenges, 18.30 h. Entrades: a partir de 17 euros. Venda a taqui- lles i teatreromea.com.

La decadència té una estètica pròpia no exempta d'atractiu, cosida amb els retalls de la ruïna i la desfeta, farcida d'anècdotes repetides, laments sense destí i el record de la glòria dels temps passats fins i tot quan els temps passats no van tenir res de gloriós. La companyia La Zaranda-Teatro Inestable de Ninguna Parte s'inspira en la desapareguda Bodega Bohemia de Barcelona per traçar a El desguace de las musas un retrat crepuscular d'un grup escènic que assisteix entre nostàlgic, resignat i a estones entranyablement ingenu a la fi del seu món.

Poques figures metaforitzen el sentiment de fàstic i devastació com la presència de les rates. En un teatre al qual ja no va ningú -«aún es temprano», va repetint un dels actors esperant un públic que ja mai més no tornarà-, les rates treuen el cap sota un escenari damunt del qual ja no llueixen els vestits de gala ni els acudits dels humoristes. En un teatre del Raval com el Romea -amb totes les connotacions de decadència que aquest barri implica-, La Zaranda escriu la crònica d'una davallada imparable.

El sextet es desplega davant de l'espectador com un ventall multicolor d'artistes dels espectacles de varietats i cabaret que ja fa anys van veure declinar la seva esplendor. Un gènere proscrit del repertori de l'oci contemporani, lligat a les lògiques del mercat i el capital en contraposició al sentit poètic de l'art per l'art, a la sàtira com a crítica i el desvergonyiment com a arma de complicitat. Les muses ja no inspiren la cabaretera ni el transvestit, estereotips d'un univers extingit. La Zaranda interpreta l'ocàs solitari d'una manera d'entendre l'escenari castigada per uns temps inclements.