Nou espectacles inclosos en la programació oficial i una quinzena d'activitats paral·leles formen el cartell de La Mostra Jove, que del 4 al 7 d'abril complirà 5 anys com a part de la Mostra-Fira d'Espectacles Infantils i Juvenils d'Igualada. La iniciativa es desenvoluparà pràcticament íntegrament en els cinc espais habilitats a l'interior de l'enorme recinte de l'Escorxador de la capital anoienca, un dels quals, la Nau Nova, s'incorpora enguany a la cita.

«Fa cinc anys, quan vam iniciar el nostre recorregut en la direcció artística», va explicar ahir a la tarda Pep Farrés, «vam detectar que La Mostra era molt infantil i molt poc jove». El responsable creatiu del certamen va afegir que «arreu es produeix un buit a partir de la preadolescència, ja que es programen molts espectacles per als nens, fins i tot per als nadons, però llavors aquest públic es perd i no el recuperem fins a l'edat adulta».

Després de cinc anys, La Mostra ha consolidat una proposta d'activitats per als joves que té la seva principal virtut en el fet que el gruix de l'organització recau en el Grup de Participació format per una trentena de noies i nois adolescents. Coordinats per Lídia Garcia, tècnica de Participació de la regidoria de Joventut, van començar a treballar «des del novembre fent reunions per decidir quines activitats volíem fer durant La Mostra», va explicar Mariona Vidal, component del col·lectiu.

Una altra integrant del Grup de Participació, Anna Ginestà, va apuntar que «hi ha molta feina per fer, i per això ens vam repartir en diverses comissions». Fruit de tot aquest treball és un ampli repertori d'una quinzena d'activitats, la majoria de les quals gratuïta, pensada per incentivar la participació dels joves: «L'objectiu és crear ambient i fer que la gent es quedi», va reblar Vidal.

El programa inclou tallers, xer-rades, un dinar popular i altres iniciatives com «un showcase en el qual companyies de diferents arts escèniques faran un tastet dels seus muntatges», va avançar Martí Rossell: «I dissabte farem la Nit dels concerts». Un cartell d'actes «variat» amb el qual, segons va indicar Laia Borràs, «volem animar tots els joves a venir-hi».

Teatre amb temàtiques socials

La programació oficial inclou fins a nou espectacles per als joves, que se celebraran majoritàriament a l'Escorxador. Guillem Albà representarà per primer cop a Catalunya l'espectacle Calma!, que reflexiona sobre les presses i els neguits del dia a dia. En clau de clown, també es podrà veure Bye bye, Confetti, de la Companyia de Comediants La Baldufa, que tracta sobre el poder i la democràcia.

PlayOff, de La Joven Compañía, parla de les dificultats que tenen les esportistes en un context social encara masclista a través de la història d'un equip de futbol. Elefant Terrible, d'El Eje i H.I.I.I.T., fa un viatge per la dialèctica entre realitat i virtualitat: com a pròleg, es projecta un curtmetratge que s'ha de veure amb ulleres de realitat virtual. Amb Amor Oscuro (Sonetos), de Viridiana Centro de Producción, es posa en relleu la poesia més desconeguda de Lorca, unes peces que van estar desaparegudes durant molts anys dedicades als seus amants. Meeting Point, d'Ertza, se serveix de la dansa per parlar sobre la gent que es troba i coneix procedent de llocs diferents.

En el terreny musical, La Mostra Jove depara tres propostes. My (Hip-Hop) History oficiarà de cloenda amb Pulmon Beatbox, un dels millors especialistes europeus del gènere. Romeo & Julieta combina la paraula de Shakespeare amb la música dels 90 i el cant coral. Lo nostre no funciona, de Mali Vanili, és l'únic espectacle que no es farà a l'Escorxador sinó al Kiosc del Rec pensant, a més del públic jove, en els programadors. «Una gamberrada», en el bon sentit de la paraula, «per acabar la jornada rient», va dir Farrés.