Berga continua la celebració de la quarta edició del cicle «Rescatem la Memòria. Recuperem la Dignitat», que s'allargarà fins al febrer del 2020 per la commemoració, enguany, dels 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a la capital del Berguedà. Fins ara, les activitats s'havien dut a terme els mesos de febrer i març.

Avui, el cicle proposa una ruta guiada titulada «La dona a la Guerra Civil», amb la historiadora Roser Valverde. Es tracta d'un recorregut pels espais que van trepitjar les tropes de l'exèrcit franquista en la seva entrada a la ciutat de Berga, el 2 de febrer del 1939. La ruta serà, també, un relat sobre el dia a dia de les dones durant la Guerra Civil (1936-1939) i es completarà amb una visita al tram d'accés dels túnels subterranis de la plaça de Sant Pere. El lloc de trobada és el carrer Roser amb Crta. Sant Fruitós (Cal Tonillo), a les 5 de la tarda. El 3 de febrer, el cicle s'obria, precisament, amb la ruta realitzada per les tropes franquistes a càrrec de l'historiador Albert Cols. Una activitat que es repetirà el diumenge 31 de març, aquesta vegada amb l'historiador Francesc Zanuy. El punt de trobada serà també Cal Tonillo a les 5 de la tarda.

La segona activitat programada per a aquest mes de març se celebrarà el dia 22 amb un acte d'homenatge a Josep Fornell i Vilella (Berga, 1898-1964) amb motiu de la presentació del seu llibre de poemes Ones de nit i d'argent. Serà a 2/4 de 8 de vespre a la sala de plens de l'ajuntament. Hi participaran Jaume Huch, curador i editor de l'obra; Sònia Ferrer i Jordi Torrabadella, rapsodes; el regidor Ramon Camps i l'alcaldessa, Montse Venturós.

Paral·lelament i fins a final de mes, el Museu Comarcal acull Ramon Vinyes, el berguedà més universal, una mostra estrenada el 2002 i recuperada.