Valentí Gubianas (Navàs, 1969) ha il·lustrat cap a un centenar de llibres literaris, a més de llibres de text (que ja no compta), i també crea murals a nombroses poblacions del país. Però ara presenta una feina «especial»: els dibuixos per al conte Compta amb mi, basat en la cançó del popularíssim grup de música Txarango. «En teoria era un encàrrec com sempre, però em va fer moltíssima il·lusió quan m'ho van plantejar i em va costar moltíssim de crear les il·lustracions perquè, a part de la repercussió que podia tenir el conte, també hi havia la proposta de les editores, feta amb molta cura i amor», explica Gubianas, que ara assegura que «és un dels llibres que n'estic més satisfet» perquè hi ha plasmat l'univers Txarango amb imatges que remeten al món del circ, al viatge de la vida, als refugiats...

A més, Gubianas està molt agraït a Txarango, especialment al cantant i compositor, Alguer Miquel, per la implicació que han tingut en la creació del conte. Miquel es va interessar per veure la maqueta abans d'enviar-la a impremta i, en la trobada, «a banda de fer-nos saber que li agradava, va ser molt bonic el fet que s'ho mirés amb aquella emoció». Aquest dijous s'han retrobat en la presentació dels contes Compta amb mi i Bon dia, basat en la cançó d'Els Pets, que comporten el naixement de l'editorial Nanit, que impulsen Núria Puyuelo i Laia Figueras amb l'objectiu de convertir temes de grups catalans en una història perquè els infants de 4 a 8 anys se les puguin fer seves i que els pares puguin compartir amb els fills la música que els agrada. Al final, els contes inclouen la lletra de la cançó i una biografia del grup musical en qüestió adaptada per als infants (Gubianas ha dibuixat tots els integrants de Txarango), a més de propostes didàctiques per fer en família.

Escolta música mentre dibuixa

De la proposta d'il·lustrar Compta amb mi li van agradar dos aspectes a Gubianas: que el conte es basés en una cançó i que la història, escrita per les mateixes editores, fos lineal, reiterant la frase «compta amb mi en diferents situacions», amb la voluntat d'ajudar els infants a sentir-se reconeguts i estimats. El navassenc, que ara viu a la Garrotxa, explica que «m'agrada moltíssim la música, i sempre n'escolto quan treballo. Havia escoltat el primer disc de Txarango [ Benvinguts al llarg viatge, 2012], que em va agradar moltíssim, però així que va convertir-se en un grup majoritari, em va fer tirar enrere. Em passa sempre. Amb la proposta sobre la taula, els he escoltat amb calma[ Compta amb mi pertany a Som Riu (2014) i després el grup ha publicat El Cor de la Terra (2017)]; i també vaig anar a un concert, que em va atrapar del tot, amb un directe impactant que feia moure tota una plaça en un clima preciós».

I el fet que fos un conte lineal, amb un final obert, el va empè-nyer a crear. «Després d'un procés llarg de maduració, que em va fer demanar una pròrroga», va sorgir la idea d'una parella de trapezistes o pallassos que puja a una corda fluixa i, a mesura que avança, la corda es trenca i es refà en un dels moments de «compta amb mi». I hi ha vaixells de paper tombats i filats de les fronteres «amb referència a les causes socials de Txarango».

Gubianas, a més, ha amagat a les il·lustracions frases d'altres cançons de Txarango. Per exemple, al final els personatges se'n van en un globus que és una vela de circ: una imatge que transporta a Quan tot s'enlaira. «Per mi volar significa plaer, la satisfacció de quan aconsegueixes alguna cosa, i aquí té el sentit que, si ajudem, podem volar. I també el conte s'inicia a terra i s'acaba a l'aire», comenta l'il·lustrador. En definitiva, els dibuixos de Compta amb mi aporten molts missatges indirectes dels quals no se'n diu res al text del conte: «L'adult en pot parlar amb l'infant, sense entrar en moralines», apunta l'il·lustrador.

El navassenc està embrancat en diversos projectes: murals, llibres de text, xerrades a escoles, un cançoner amb l'editorial Bellater-ra... i no té por de definir-se amb dibuixos que comparteix a les xarxes, com el que diu «També em jutgen a mi». «La situació és tan bèstia que ens sobrepassa i jo la gestiono dibuixant», afirma.