Fins a dos centenars i mig de persones van passar divendres a la nit per Els Carlins de Manresa en el concert de cloenda de la sala abans de l'inici de les obres que han de rentar la cara a un dels equipaments culturals més emblemàtics de la ciutat. A partir d'ara, i fins a principi del mes de juny, si el termini de dos mesos previst per a la remodelació es compleix, serà el torn d'una reforma que modernitzarà el teatre.

Jo Jet i Maria Ribot, Anaïs Vila, Bright Joy, Rubbersoul, Jan Bonet i Trio Psicosis van oferir una llarga sessió de concerts musicals fins vora les 2.30 h de la matinada, en una sala d'on van desaparèixer fa uns dies les butaques per crear un espai diàfan on s'ha de situar la màquina que ha de servir per pintar el sostre i la paret frontal del teatre.

Aquesta és una de les actuacions que es duran a terme a Els Carlins els propers dos mesos. «Una de les novetats més importants serà la instal·lació d'un nou sistema de calefacció i de l'aire acondicionat», va explicar Txell Vall, del grup de teatre d'Els Carlins, del grup Mala Fama (grup jove del Casal Familiar Recreatiu) i patrona de la junta de la Fundació Cultura i Teatre: «També s'ubicaran uns cortinatges a la sala que aniran del sostre fins a dos metres del terra. D'aquí fins al terra, s'hi posaran unes bandes de fusta acústiques. I també es renovarà la instal·lació elèctrica».

El projecte ideat per l'interiorista Marc Borrós donarà un nou aire a un teatre amb més de cent anys d'història. En l'última dècada, la ciutat ha vist canviar de forma substancial el panorama dels equipaments escènics. Un cop rehabilitat el Kursaal, el Conservatori va passar a ocupar un lloc secundari, però darrerament s'està omplint el recinte d'activitat i ja s'ha posat en marxa una plataforma que vol que l'edifici sigui un centre d'arts escèniques.

Paral·lelament, Manresa va veure fa quatre anys com anava a terra la Sala Ciutat (antiga Sala Loiola) per donar més marge a la reforma de l'edifici de l'antiga escola de Sant Ignasi (seu de l'Arxiu i el Museu comarcals) i a la urbanització de l'entorn. La reforma d'Els Carlins és, en aquest context, és una magnífica notícia.

Per acomiadar la vella sala, dissabte es va celebrar un concert amb sis formacions musicals, que van actuar de forma altruïsta en una vetllada que va presentar el reconegut clown Jordi Pesarrodona. Dos centenars i mig de persones van acudir a la convocatòria, que va deixar un bon sabor de boca als organitzadors. «Ja tenim ganes que comencin les obres», va afirmar Vall: «Ens agrada que Els Carlins s'apropin a la gent. Hi ha qui ens coneix pels Pastorets, pel teatre, per les activitats del Barlins... i volem arribar encara a més gent. Estem contents».

La rehabilitació que es durà a terme a Els Carlins -que el juny té programats festivals d'escoles-s'inaugurarà després de l'estiu. La data encara s'ha de concretar.