La banda barcelonina Intana desafia la inèrcia musical amb el seu segon disc 'A plan for us' (Satélite K). "No fem música per sonar a la ràdio", assegura la cantant, Núria Moliner. Amb una sonoritat "més sofisticada" respecte el seu àlbum debut, les lletres continuen evidenciant una intimitat amb la que es mostren "vulnerables". "A mi em fa molta por la inèrcia", sentencia Moliner com a punt de partida del missatge del disc. Una inèrcia que combaten no només amb el contingut sinó amb el format del disc, ja que l'han masteritzat com es feia als anys 80. "És el disc que probablement més fluix sona de tot el món", assegura la compositora com a mostra de les "frikades" que els fan estar còmodes sota l'etiqueta 'indie'. "Ara tots volem sonar forts, i nosaltres al revés, volem prioritzar la qualitat de la música".

Un disc que no deixa de ser pop, amb matisos de folk i influència anglosaxona, però que comença amb una balada. "Tampoc és molt comercial això. Coses que prioritzem perquè creiem que és millor per la música", remarca la cantant.

L'any 2017 va crear juntament amb Guillem Callejón, Jordi Mestres i Ricard Parera el grup Intana, i amb el seu primer disc, que duia el nom del grup, van aconseguir fer-se un lloc a festivals com el Vida, el Primavera Sound o el Mercat de Música Viva de Vic. "No m'ho esperava perquè no ens coneixia ningú. Quan comences un projecte de zero no saps mai com anirà. Malgrat som un grup petit i sempre has de picar pedra no deixa de ser extraordinari que toquis en festivals que t'agraden", confessa la compositora.

Al seu parer ara és un bon moment per la música emergent a Catalunya, amb programadors i cicles de música que aposten per grups locals. "Com que tots hem tocat a molts grups ens ha fet veure que això no sempre passa. Han de passar molts anys bastant cardat perquè les coses comencin a funcionar", apunta la cantant de 27 anys crescuda a Badalona.

En català i en anglès, a Moliner li sembla "valent" mostrar-se vulnerable en la seva música. "De vegades te n'adones que pots arribar a decidir tot. Pots parar per pensar què vols realment, en tot el que forma part de la teva vida. És un luxe en el fons parar per pensar, però també és una necessitat", diu Moliner. "Hi ha coses que em desesperen i necessito somiar i pensar en mons i llocs millors per nosaltres i alhora prendre decisions per moure'm cap aquest lloc que busco", explica la cantant sobre allò que reflexiona en les seves lletres.

Núria Moliner (Barcelona, 1991) és cantant, compositora, arquitecta i presenta un programa a La 2 de TVE. "Ser música em fa ser millor persona i millor arquitecte. Té molt a veure, l'arquitectura te molt de lírica, de cadència, de ritme, de composició, de suma d'una part tècnica amb una creativa i subjectiva", apunta. Com la portada del disc 'A plan for us', en què surt corrents cap a la càmera davant una casa de Rupià, Moliner no para quieta i, moltes vegades, a contracorrent.

Un cop passada la primera etapa de la banda, més acústica i en què els comparaven amb grups com els californians Mazzy Star, han assolit en aquest segon disc una sonoritat més rica a nivell d'arranjaments i instruments. "Musicalment hem intentat anar més enllà afegint-li capes de producció, donar-li moltes voltes", recorda sobre unes setmanes al local d'assaig de Vilanova i la Geltrú on han gravat el disc.

La líder d'Aitana valora que la llengua "no condicioni o catalogui". "És maco no imposar-te cap idioma a l'hora descriure cançons. No vull que el llenguatge sigui una barrera sinó un canal. Et deixes portar i expresses de la millor manera que saps", explica Moliner, que destaca líricament en català el tema 'De punt a línia'.

El 29 de març iniciaran la gira al MIL de Lisboa i el 27 d'abril presentaran el disc al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, amb vistes posades a un estiu de festivals.