L'escriptor capelladí Joan Pinyol farà divendres, a Manresa, la primera presentació del seu darrer llibre "Avi, et trauré d'aquí!", publicat per Edicions Saldonar, en la seva col·lecció de #Periodisme. "Avi, et trauré d'aquí!" és el resultat d'una promesa. La que Joan Pinyol va fer a Joan Colom, l'avi que no va conèixer, "el republicà exhumat d'una fossa comuna de Lleida per la dictadura i traslladat vergonyosament al Valle de los Caídos sense el permís de la família". L'escriptor desenterra la memòria republicana amagada al Valle de los Caídos i hi detalla la història del seu avi matern, les raons del trasllat secret cap al mausoleu franquista i el camí recorregut durant 10 anys per treure'l del costat del seu botxí.

La presentació a Manresa tindrà lloc a l'Espai Òmnium (c/ Sobrerroca, 38, de Manresa), a les 19 h, i anirà a càrrec del Joaquim Aloy, historiador manresà i creador del portal de webs www.memoria.cat. Es dona la circumstància que el mateix llibre detalla també la història del seu oncle, Enric Bosch Tomàs, un manresà de divuit anys que com l'avi de Joan Pinyol també va morir al camp de presoners de Lleida i consta entre els traslladats al Valle de los Caídos.

Després d'un pròleg que signa Montse Armengou, directora del programa "Sense Ficció" de TV3, que subratlla el paper dels mitjans públics en les lluites personals a favor dels morts oblidats de la guerra, el llibre, com subratlla l'autor, descriu en primer lloc el periple vital del capelladí Joan Colom des que l'octubre de 1938 va ser mobilitzat per la República fins que va morir en un camp de presoners de Lleida, el març de 1939, just ara fa vuitanta anys. A través de les cartes personals que va enviar a la seva esposa s'explica la seva vivència al quarter d'Horta de Barcelona, als aeròdroms de la Garriga i de Sant Julià de Vilatorta i les condicions que li van provocar la mort com a presoner a la Seu Vella de Lleida.

La segona part del llibre detalla com l'any 2008 la família va descobrir el trasllat secret del cos al Valle de los Caídos i conté el relat de tots els passos i ressons que durant deu anys ha seguit la lluita de l'escriptor per treure l'avi d'allí i enterrar-lo a Capellades, la població d'origen, al costat de la seva àvia. En aquest sentit s'evidencien totes les dificultats (polítiques, jurídiques i eclesiàstiques) amb què s'ha trobat l'escriptor de Capellades per assolir l'objectiu que es va marcar fa deu anys.

Una tercera part té la forma d'una carta adreçada als fills en què l'autor els prova de transmetre els valors de la seva lluita i el llibre es clou amb un epíleg de Robert Casas, professor de Cultures Ibèriques i llatinoamericanes en una universitat dels Estats Units, que subratlla el valor de la paraula humanitat en relació al culte als nostres avantpassats un cop finats.

Més presentacions

Dissabte 23 de març, Pinyol presentarà el llibre a La Llibreteria, a les 6 de la tarda, un espai cultural i llibreria del carrer de la Barceloneta, 19 de Gelida, a l'Alt Penedès. En aquest cas el presentarà l'historiador Ramon Arnabat, professor també de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Divendres 29 a les 8 del vespre es presentarà al Teatre de La Lliga de Capellades, a càrrec de Clàudia Rius, periodista cultural i cap de redacció de www.nuvol.com. El 6 d'abril a dos quarts d'una del migdia al Centre de Lectura de Reus, a càrrec de Robert Casas i Axel Baiget. El 9 d'abril a les set de la tarda a la llibreria Documenta de Barcelona, també a càrrec de la Clàudia Rius i el 12 d'abril a les set de la tarda a la Biblioteca Central d'Igualada, també a càrrec de Joaquim Aloy.