El poeta algerià Salem Zenia, un activista en favor dels drets del poble amazic, es va convertir el 2007 en el primer autor que el PEN Català va hostatjar en el marc del Programa Escriptor Acollit. Una figura rellevant en el panorama cultural d'aquest poble nord-africà que avui serà a Manresa en l'acte central del Dia Mundial de la Poesia. A partir de les 19 h, i amb entrada lliure per a tothom qui vulgui gaudir de la vetllada, la seva obra protagonitzarà el recital No em queixo, m'aixeco, que també tindrà la presència de la poetessa Sònia Moya.

La capital bagenca programa nou activitats per a tots els públics a l'entorn del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra anualment el 21 de març. En la trobada d'avui, Zenia recitarà els seus poemes en amazic, mentre que Moya -conductora del club de lectura de poesia de la biblioteca de l'Ateneu- farà el mateix amb la versió catalana traduïda pel mateix autor algerià.

La vetllada continuarà amb un debat sobre l'obra de Zenia. Posteriorment, el Cor Obert del Centre de Normalització Lingüística Montserrat i el Cor FUB + Gran, de la Coral Universitària de la FUB, interpretaran diverses cançons i alumnes del Centre de Normalització recitaran poemes en diverses llengües.

Brossa, protagonista

En el centenari del seu naixement, l'artista i poeta Joan Brossa serà el motiu d'algunes de les propostes programades arreu del país. L'Espai Òmnium de Manresa acollirà demà, dimecres, a les 20 h, també amb entrada gratuïta, l'espectacle Evocant Brossa, que fa una dècada es va estrenar en el cicle Tocats de Lletra de la capital bagenca.

L'actor manresà Joan Torrens es ficarà en la pell de Brossa en una proposta que imagina una entrevista pòstuma al creador, amb una dramatúrgia feta a partir d'entrevistes reals. En el muntatge també hi intervenen intèrprets del grup de teatre dels Carlins.

Un altre focus d'atenció és l'exposició De l'apunt del natural al paisatge interior, on l'obra plàstica de Marina Berdalet dialoga amb la poesia de Valentí Parcerisa. La mostra es pot veure fins al 31 de març, i inspira dues activitats que es faran aquesta setmana. Dijous (19 h), la ballarina Laura Bataller executarà una peça de moviment, pintura i poesia de 15 minuts que porta per títol Boira endins. Dissabte, a les 18 h, tindrà lloc el concert Percudint natura, amb una selecció d'obres musicals basades en els sons de la natura i el silenci, a càrrec del grup d'alumnes de percussió del conservatori que dirigeix Ramon Torramilans.